十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
下站金澤,放相再寫

留名正評推post!
冬天自駕驚變獎門人,坐車睇下書穩陣
有相都唔推對唔住欠巴
正post留名推
上個月都去左名古屋
落雪既兼六園比想像中靚好多
可能擦身而過
我去個陣融緊雪,想像到鋪滿雪有幾靚
第七天 甲:

對兩老嚟講踏入金澤先係旅程正式開始,因為商場、食肆、景點又多又集中,而最重要訂到三晚附有自助早餐既酒店,有好多北陸特色小食

ANA Crowne Plaza Kanazawa

https://www.agoda.com/zh-hk/ana-crowne-plaza-kanazawa/hotel/kanazawa-jp.html

約七百/晚。

不過未咁快到金澤住,離開福井前仲有少少時間,決定行埋鄉土歷史博物館同養浩館庭園。前者雖然細,但展品好有水準值得一覽

上火車前係福井火車站買左盒遠近馳名,被日本人選為三大便當既越前蟹便當,打開蟹造形硬盒就見到滿滿蟹肉

不過其實好普通無咩特別,唔知加熱會唔會好啲

便當仔就唔飽肚,係車站補多個早餐先走,呢間就高質,尤其有兜堅果蓉,平衡返紅豆甜度

酒店就係金澤火車站前面,雙床房再加床,有Hand Cream送。講起真係要帶多少少Cream,整個行程手腳乾到痴線,而佢枝Cream仲靚過我自己帶去個枝

窗外就係金澤火車站。

係酒店休息左陣就出去行個圈。金澤同名古屋、福井分別好大,因為遊客真係非常多,亦難怪旅遊配套充足咁多。相信係因為台北、幾個東南亞國家都有直航到金澤原故

上網有介紹近江町市場,可以試到各式各樣新鮮海鮮,但經過幾日研究,最抵食其實係金澤車站旁,百番街既《魚菜屋》

兩老好鐘意食魚,第一份餐有三種煮法既魚,汁煮、燒、刺身

第二份餐係海鮮天婦羅,配上刺身、魚頭等等小食

第三份亦係刺身丼,專誠為金澤名物黑喉魚而試
刺身份量之多,食完成碗飯都未食哂啲魚

埋單四百幾,好少聽兩老話搵日食多次,可想而知幾吸引幾抵食

今次出文咁多嘢食 攪到好肚餓

利申:未放工嘅小薯
我都餓,坐車出大埔食飯先
好free 嘅生活
帶兩老去睇啲博物館 佢哋唔會厭悶咩
其實幾有趣,幾層樓高既恐龍同花多眼亂既寶石

雖然話廢老,但我都係廿幾歲,佢地唔係好老
近江町好似好正
可以去參觀,但食海鮮丼我都係建議魚菜屋
福井恐龍係幾好睇
唔正
凡係旅遊書有介紹嘅旅遊景點市場,十間都九間都係劏客市場
咁一定嘅,第一次去明知劏客都會去行個圈
唐戸市場、黒門市場、近江町市場、築地市場、古川市場、函館朝市、三角市場、二条市場
除咗青森個古川市場OK抵食之外,其他全撚部都係劏客嘅

真係又正又抵又新鮮通常都又遠又唔出名
第八天 甲:

食完非常豐富既早餐就出發去車站買金澤一日用車票,500Yen一張,包三款車,頭兩款路線一樣,經過市內全部景點,只係方向相反,第三條以兼六園為主。唔買一日票,每程車劃一200Yen。另外車票係21世紀美術館買入場卷有折

另外有個活動叫「百万石の鮨」,我無參加,以3800Yen買張卷可以係指定一堆壽司店試試10貫套餐,應該就係平時講開既Omakase

http://ishikawa-sushi.com/outline/

雖然係福井見過雪,但真係望到漫天風雪就係今日

坐車第一站係茶屋街,老街都見過唔少,所以一落車就行左上街後既卯辰山公園、山野草園。

上面公園比市區建築高一節,俯瞰落去見過佈滿積雪既屋頂

上落基本上可以行樓梯,如果貪方便行車路會非常危險﹐因為好滑,我試過車路落真係步步驚心

臨瞓先出post
睇完先瞓
第八天 乙:

緊接下一個景點係金澤城,前一晚非常大雪,金澤城積雪有近一米深,職員仲整左幾個雪人仔

係金澤城停留唔短時間,但主要玩雪,可以參觀既地方唔多

幾凍都要飲可樂

金澤除左出名落雨所以叫雨都,另一方面睇佢個名都知同金有關,金箔係特產之一。我就無試800Yen一杯既金箔雪糕喇。

不過就買左個金箔雪糕鎖匙扣

回程順便兜埋尾山神社,相當特別既一座神社,和洋式建風格,神社拱門門用教堂式花窗玻璃裝飾,夜晚開燈真係不得了,可惜放低左腳架影唔到即影即有

晚餐係金澤站附近試左間主打吉列能登豬

三個人叫兩份厚切一份芝心豬…雖然豬肉爽軟多汁又唔油,但真係太大塊…飽到頂上心口,建議三個人最多一份厚切,另外個位叫個普通餐就夠

但呢種豬肉既質素香港真係Royal級,一般人食唔到

菜單如下:

https://kiwa-group.co.jp/wp5/wp-content/uploads/2017/05/171211_tomikinton_kanazawa_m01.pdf

鋪住雪嘅城真係好靚
一早起身有文睇 邊有唔推嘅理由
呢篇遊記值得更多正皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞