十天淺遊-即影即有下的柬埔寨

216 回覆
100 Like 1 Dislike
十幾年前去相對落後、貧困嘅東南亞國家旅行,旅遊書都會叫遊客唔好帶糖過去。因為太多遊客派糖俾當地小朋友,引起唔少健康問題。

有次去緬甸,係旅遊區有個小妹妹問我要唔要明信片,不過唔係賣錢,而係換我背囊掛住嘅一個士多啤梨鎖匙扣,佢地好少見玩具飾物,覺得比錢更加特別,反正賣到錢都係俾屋企人。自從嗰次用鎖匙扣換咗包明信片,就開始帶多幾個匙鎖扣去旅行送俾小朋友。直到最近開始玩即影即有,就轉咗送相。

暹粒河旁

呢個Post主要想整理一下自己旅程,後面亦會提及一下緬甸既蒲甘(Bagan),舊登有寫過,資料唔知有冇過時 另外暹粒某間酒店既服務態度亦係我想開Post原因之一

當然都會點評一下美國間接製造既惡魔-赤柬,同商業化下既吳哥古跡群

巴芳寺(Baphuon)

今次旅程為十天,只夠時間去暹粒同金邊,要加西哈努克港、貢布等城市,建議至少多加五日。除咗先預訂頭三晚住宿,基本上無安排任何行程,加上UO改咗兩次航班時間,由早機去變夜機去,可能有遺漏景點、安排不周等,行程如下:

06/11 出發 15/11回程

第一天:暹粒晚飯
第二天:大圈、日落
第三天:日出、細圈
第四天:大吳哥,夜車去金邊
第五天:s21 吐斯廉屠殺博物館,金邊幾個市場
第六天:萬人塚,海邊獨立節煙花
第七天:俄羅斯市場,夜車返暹粒
第八天:洞裡薩湖
第九天:國家博物館,紀念公園
第十天:返香港

最後,介紹返兩部帶去旅行嘅相機

第一部係傻瓜機Fuji Wide 300
用Fuji Instax Wide相紙,主要用嚟送俾人,勝在大張、夠平、夠穩定

第二部係Fuji FP-1
用嘅係已停產撕拉片。撕拉片一面負片、一面彩色、中間夾雜顯影藥水,影完要撕開負片,通常藥水仲係好濕,呢個時候大家都鐘意Fing下佢,而呢個就係Fing即影即有相既由來。上面第一張相就係清洗好既負片

負片

而其他相都係用手提電話影,無帶數碼相機
好喇開始打第一日
Lm
欠欠
第一天-甲:

柬埔寨慢香港一個鐘,差不多晚上六點到達機場。先係機場買咗張十天電話卡,另外有幾個主流社交應用程式任用,幫你入卡開機收到wtsapp先走,唔洗擔心唔識搞。搞完電話卡就開始搵酒店接應人員…

呢個時候講講間酒店。今次旅程其實同老豆去,本來係想叫埋阿媽,但因為連續三個月去旅行,佢話想休息下,就變成兩人行。老豆話阿媽唔跟埋嚟,緊係訂舒適啲 ,係網上揀咗間六百幾一晚,包接送、早午餐同一次全身SPA,叫「Golden Temple Retreat」。

本身係當地一個著名連鎖渡假酒店,另外幾間收費同級數都好高,而因為呢間新張無耐,而細規模比較細,所以以中價位吸引遊客。今次訂既係Premier Double Room,特點係一出門口就係泳池。

搵咗好耐都唔見接應人員,原來接應既係一位比較細粒既姐姐,另外啲酒店都係大大隻既男司機係待客區舉牌,遮住咗佢。

酒店派咗架家庭車,同行仲有一位男司機。上車姐姐第一時間就送咗條絲巾同椰青做見面禮 車程大約30分鐘,沿途先經過好多旅行團住既大酒店,之後幾個商場、酒吧街,再到酒店。姐姐英文唔差,係當地國際學校讀書,另外仲笑得好甜美 第一張相就送咗俾佢

留意返右上角有部電話係酒店提供,但因為驚整唔見,亦買咗電話卡,所以無借到。

到達酒店大堂,換咗個男職員招呼我地,姐姐就幫我地登記入住。男職員係新加波回流,唔知有咩誘因吸引到佢返嚟 。同佢傾咗陣又有人奉上一堆飲品小食同凍毛巾,小食除一大碗無可能食得哂既花生同生果,仲有幾件地道甜品。好快搞完手續,姐姐幫我地攞行李入房,不過堆Welcome Drinks Welcome Food仲未食到一半,但想俾貼士佢,快快手食埋少少野就跟佢入房。

望到大堂幾部Mac,諗起有次去日本想用酒店電腦查啲野,發現鍵盤痴泣泣

房裡頭又有一堆生果,香蕉、龍眼、睪丸等等 。一張大床,一牆之隔後面就係洗手間同企缸,冷氣凍到痴線
洗個面就準備出去行個圈,然後醒起無散紙

有問過朋友,話去柬埔寨唔洗換當地錢,帶美金去會找返當地錢,大約1:4000。因為初到埗唔知物價幾多,身上最細得十蚊美金,打算問下酒店有冇得打散佢。原來佢有少少旅行式外幣,即係1/5/10美金俾住客換(唔多,有機會無哂),咁就直接換咗50USD散紙

小個便,準備出去行街
去過金邊,其實冇想像中咁落後
經過赤柬洗禮後支離破碎,後期大量華人進註投資又抽下水,慢慢愈來愈熱鬧。感覺似早期泰國、台灣,治安以外都有明確方向去處理。有聽過其他巴打講金邊日光日白都有人偷野,暫時今次旅程就未遇過。暹粒明顯比較落後,但民風亦相對純撲,感覺比金邊安全。

呢set icon幾靚
欠欠
房裡頭又有一堆生果,香蕉、龍眼、睪丸等等 。一張大床,一牆之隔後面就係洗手間同企缸,冷氣凍到痴線
洗個面就準備出去行個圈,然後醒起無散紙

Lm
Lm
期待你講s21 5月去覺得好震撼
推,黎緊去暹粒
第一天-乙:

酒店離旺區Pub Street大概10分鐘路程,行路旅行,點對點一個鐘內既路程都會行過去。酒店轉彎有間山寨七仔,酒店對面都有間小型便利店,酒水、零食都有得買。

十分鐘左右行到河東岸既Art Center Night Market,中心旺區。都係一般紀念品區,白人買十蚊,華人買八折,講價五折起跳。不過今晚紀念品唔係主菜。

雖然食咗一堆小食,但去旅行胃口無限大,係河邊有大大小小幾十檔甜品、飲品、熟食推車,可以坐低係一檔叫幾種食物,其他檔會送過嚟俾你,每檔本身都識對方。好快搵咗間光猛既坐低。

睇睇菜牌,價錢都係1-2USD為主,當然份量唔係太多,但味道相當唔錯,口味亦接近香港人。款式似泰越,叫咗碗湯粉、炒粉、同一杯Lemon Shake,埋單5蚊左右。想講講杯Lemon Shake真係唔錯,甜酸適中,唔會酸到麻亦唔會甜到膩,試過幾隻Shake,檸係頭三位。

的確唔係好飽,行多兩步見到班戟又叫咗份,1蚊

最後簡單行下酒吧街等消化,打道回府。
返到去,同酒店姐姐計劃呢幾日點用,就出咗#1個時間表,酒店方便安排好督督車,Check Out先俾錢。無記錯價錢如下:

大圈:23
細圈:18+3(日出)

另外訂埋去金邊既車,安排好就結束第一日行程

呢檔唔好食又貴,伏

流浪貓貓

我睇唔到個分別
共匪當然罪大惡極,但美國都責無旁貸。無論派兵、撤兵,都只考慮國內政治因素,視外國人命如草芥

另外去過越南一個戰爭博物館參觀,有一層牆上掛住一幅幅受生化武器毒害既人相片,令人不敢直視,但個陣震撼同憤怒

好快到北韓同中國,人們應當反共
童話巴打
,我怕去到水肚不服
咁多次旅行淨係韓國試過水肚不服

亞洲大國,小便唔洗手
,d 水果好冇味
剛剛去完,睇黎回味下
每次見到呵欠欠都諗起啲圖戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞