十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
高山去白川鄉有分可預訂同即場排隊上,後者車比較多。

我去個日預訂位早個幾星期已經無哂,不過排隊車位好密,我開車前廿分鐘去都有位,就算上唔到下班車都係等多半個鐘,好少話三班都上唔到。

想問巴打
如果無預約嘅話,係咪要去售票處買咗飛先上車,定係上車先拍卡畀錢?
去到櫃台買飛再排隊,張飛應該無限時間只限日子
Lm
廿幾年前九龍城寨拆嘅時候啲人都係咁講
第十三天 乙:

今次安排唔到參觀郡上八幡,直接轉車離開。

落住好大風雪,有個學生妹遮都唔擔企係出面等車
不過日本交通費都幾癲,睇住俾錢司機,大家交通費都一樣,佢放學返屋企程車都成千幾Yen

到步先坐約十分鐘巴士去民宿,男女床位房各一間,另外有間榻榻米家庭房。

旁邊係女宿,識左個新潟嚟探朋友既日本女仔

民宿前面就係Gifu Media Cosmos,雖然唔少網媒介紹過,但記得既人已經唔多,會去既更少,剛巧就係正附近

第一眼就知係圖書館,但亦係一座多用途多媒體中心,旁邊有個巨形停車場,可以想像到有幾多大型節目、展覽係到舉行

不過,食飯先。

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/realtime/article/20190218/59263911/

中午只係食左幾件小食,好快就出去搵飯食。#344講過市內飲食情況,今晚就係商店街一間平民飯堂用膳。

餐廳由兩個老人家主理,環境懷舊,價錢平民,500Yen左右一份餐。

雖然價錢平,亦臨近收鋪,但幾款吉列海鮮水準都唔差

食飽行左去車站一間大型超市,買左盒減價壽司就原路返去。車站附近唔少深夜營業既食店,唔洗怕餓親。

原路返去又行左陣《唐吉訶德》,兩老話有陣「羅湖城味」 上面個飛機杯頭套就係攝自《唐》。

商鋪比想像中豐富,值得住兩三晚作中轉站或市內觀光

暫時仲未試過馬肉刺身,希望下次去日本可以一戰

Vintage 玩具店

教女性玩麻雀 麻雀教室旁有幾間公眾溫泉,唔方便影,係大馬路旁,有興趣可以去浸浸,唔知有冇日本妹係入面打麻雀

適逢大地震八週年

日本每年二月三前後係「撒豆節」,睇過日本動漫大概都知係用大豆掉鬼以作驅趕之用。

示意圖

小朋友亦會食同自己年齡一樣數目既「福豆」保平安。近一月尾,周圍都開始準備迎接「撒豆節」,711有豆賣,神社前亦有赤鬼像。

日本便利店店長真係好有心機去DIY間鋪。

做一張相做咩事
洗唔洗買個俾你戴
第十四天 甲:

今日係整個行程第二個有計劃要去既地方

一早起身天氣真係好靚,離遠好細粒既就係岐阜城,亦係少數係高山上起既城。如果部即影即有有枝長蕉真係不得了。

又行返同一條路去車站。

Vintage玩具店好早就開檔。

好早有人拜祭緊。

係車站簡單食左個Brunch

第一次發現原來河豚咁平,本來想叫一份,但原來晚上先供應,亦因為咁可以返去名古屋搵間河豚專門店食

今日係要去「養老郡」,「養老」係其中一個日本年號,但呢到確實以「養老」作主題。有養老山、養老公園、養老瀑布、養老溫泉、養老街,甚至有一列「養老火車」

一心就打算掉低兩個廢老係到,點知比佢地跟返嚟香港

由岐阜市去養老,需要經大垣轉一次車,後面會再講講大垣市。如果帶埋廢老嚟,記得叫佢地係售票影返張遺照

太客氣 你留返自己用
欠巴啲相紙去到中段係唔係用曬?
同日本妹之後有冇聯絡
仲有剩,不過已經唔多野影
無,我心裡面只有…
咁係咪姐係 如果去嘅話 就泊係立山站 附近定 立山黑部有停車場
然後返嚟就拎返架車就得?
想問下富山自駕上立山 同日番去富山

立山站會唔會好難搵到車位泊車?
停車場 【立山站停車場】
免費停車場:約 900 台
臨時停車場:約 600 台 ※僅於人潮眾多時開放・免費

之前問過朋友,佢撞正開山後第二個週末去,唔係咁易搵位
閒日、過埋旺季,又早,就會好好多
5月2上 g9g 諗緊應該要幾點上到山等佢開門
食正日本長假
同埋清你有冇上網買票? 定係去到先買 想confirm 下成個流程
你講咩票?

我印象中無上網買任何票,最煩既係白川鄉>岐阜市巴士飛,但係高山觀光職員幫我經電話預訂,去到白川鄉先俾錢買
立山站上黑部水庫果程round trip
第十四天 乙:

養老車身鮮紅色,車內有唔少養老市既圖畫同廣告。

一落車就見到個安老院廣告

整個區都有大大小小唔同既葫蘆,應該受道教壽星公影響(?)

記得《長命百二歲》,介紹過長者做安長院DJ,係車站旁就有間直播房,但到底係唔係長者做DJ就唔知喇,因為今日無節目

車站可以蓋印,應該係最近搞緊既「京急電鉄120周年×養老鉄道100周年
」活動

養老最遠係行上養老瀑布,再上少少係山頂,今次就無去。有分車路、公園路,今次就經車路上,公園落返車站,路程約30分鐘

所有野加上「養老」兩字都變得好有趣

另外養老應該有套票買,今次我就無試

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞