十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
欠巴有無用曬啲wide相紙?
巴打名古屋去高山塔咩 我見jr 成7舊水港紙 巴士又要預約 五日內拎飛 好鬼煩
名古屋去高山搭特急都係5510円,唔使7百蚊港紙喎

日本火車時間準到不得了,用app查最方便

不過我覺得可以試試睇下巴士係唔係真係要預約,可能前一日叫酒店幫你訂都得
wide用剩幾張

剛剛訓醒,跑陣步先
希望留個記錄比自己,以後有機會再去都有個參考
好羡慕
我打算去大阪,大阪遠郊有冇咩提議
唔舒服仲去跑步
金澤市內要分兩日玩?如果我去東茶屋街、金澤城、兼六園、21美術館應該可以一日內玩晒?啲景點距離咁近應該可以用行路一個接住一個咁玩?
我打算一日玩哂
#25講左少少

如果到此一遊式,茶屋街、金澤城可以30分鐘內完結,兼六園唔入時雨亭,慢走一圈應該兩小時內解決,21世紀美術館唔睇展15分鐘足夠,一日仲夠時間去埋近江町市場。

可以一早坐車去茶屋街,再轉車到金澤城,金澤城>兼六園>21,可以行路玩,最後坐車去返近江町市場,再行返金澤站

我就分開左茶屋街、金澤城/兼六園、21
下站富山,放相再寫

請問21世紀美術館最出名既泳池係咪免費參觀?
館內係咪仲有好多地方都係免費?
唔買門券可以離遠望到泳池,但要正式參觀泳池要買飛入場

同一般展覽館一樣,分常設展覽同期間限定展,泳池就係常設展,印象中三百幾Yen

館內最外圈唔洗錢,我去就有兩個免費展
除左泳池仲有個用電器夾band既展(唔記得咩名)都值得睇 好過癮
同埋泳池落雨唔開
第九天 甲:

因為立山未開,由金澤抽一日去富山。窮人唔坐快車,慢車唔洗一個鐘

叮叮係富山市特色之一,又係買左一日劵,620Yen,包所有叮叮同巴士,單程200Yen。有冇需要買一日劵接住講,因為今日我行程其實用唔盡張劵,因為只係藍色線走左一圈,試過貪玩坐到最下面南富山站前係無咩景點。

富山市內主要睇富岩運河環水公園、富山城、富山県美術館、富山玻璃美術館、富山市役所展望塔。

富山玻璃美術館、富山城、富山市役所展望塔三個地方係附近,亦係車站下方,藍線落一次車就玩哂。富岩運河環水公園係車站上方一公里左右,走哂以上景點其實坐一程來回叮叮都夠,唔需要買一日劵。當然你有其他計劃,比如去西富山區另計。

第一站本來係去富山玻璃美術館,但中途經過一間紅色主調既神社,停低影左幾張相,後來參觀完美術館都忍唔住返去再影多幾相,就係頂頭第一張相

本來無打算參觀富山玻璃美術館展覽,但原來期間限定搞緊《ジブリの大博覧会》,即《吉卜力的大博覽會》,相信睇呢個Post無人唔識吉卜力,唔包常規展1400Yen門票,兩老無興趣就先去富山城玩。

展覽大部份地方都唔比影相,下面係入場前開放空間既天空之城飛船,不停上上落落,靚到痴線

另一站可以影相已經去到《ジブリの幻燈楼》,但唔比拍片,不過官方有片睇,一片勝萬字

https://www.youtube.com/watch?v=LEep7jLKYbM

真係好靚,大家都睇到唔願走

另外見到個《千與千尋》奧斯卡獎座,應該唔係仿製,好想偷偷地影返幾張相

最後可以影相既就係貓車

吉卜力展覽香港都搞過,最大分別應該係場地佈置,香港主打都係原稿為主,富山今次就以氣氛為主

http://www.ghibli.jp/event/expo/

雖然1400Yen唔平,但絕對值得參觀,其他關於富山玻璃美術館既野就唔多講了。

離開美術館就去富山城搵廢老,接住去埋富山市役所展望塔。城堡可能太得多,開始無太大感覺。而富山市役所展望塔,就好似東京果舊咁,係人地辦公室上面,有升降機升達,上面幾乎無人,有幾個望遠鏡可以慢慢睇

夾Band都有娛樂性,有間房望住個巨大黑色圈,真係深到無人有,我望住笑到gap gap聲,識左幾個香港遊客一齊行,佢問我係咪知道舊藝術品想表達咩

收工推
唔洗OT咁好既咩
會唔會落和歌山? 個人覺得白濱幾正 有遊客 不過local 佔較多 鍾意貓既 可以搭下貓鐵 幾過癮

如果有時間仲可以落埋熊野古道 那智 個頭 三年前去仲唔算人多 因為鐵路都幾遠
人工低既冗小薯係無OT嘅資格
愈多local客愈好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞