十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
無雪其實都好靚,日本甚至四季都各有特色
但你去高山、白川鄉,打算住邊到作中心點?
我三日都係住名古屋 因為第一次去 呢加仲計劃緊
講下行程幾多日,有咩地方一定要去
15/3 2:30名古屋機場 >名古屋站 >行下商場
16/3 名古屋>高山>飛驒古川>名古屋
17/3 樂高城> 名古屋城>大須觀音>大須商店街>名花之里>名古屋
18/3 名古屋 >東京
大約係咁
名古屋去高山近三個鐘車程,來回都唔少野
不過你目標明確,最多夜少少返名古屋

17/3 會唔會太趕,樂高城> 名古屋城>大須觀音 仲夠時間玩名花之里咩
本站高山,放相再寫

廚師個張左上角係反光?
lomo夾藥水問題
明白 欠巴你啲相真係好正
第十天 乙:

好少人會留宿高山,但以高山作中心點再去上高地、新穗高、古川、白川鄉都係一個好選擇 而且高山溫泉酒店價錢相宜,今晚係Agoda搵到間和式溫泉酒店,三人七百幾港幣一晚(不包食),後面再講

雖然留左兩晚,一般遊客會去既高山老街幾乎無機會行,中間一日去左新穗高、平湯好夜先返,到步攞完酒店都唔早,走個日亦只有去宮川朝市,所以一個地方你留三日兩夜,其實只有中間一日有充足時間玩

高山綠色飯店,據說係高山一間相當知名溫泉酒店,二百幾間房,而從酒店設計上亦睇得出好有歷史,我住個橦和式房間以外,有橦新建既洋式房間,但絕對係和式更有風味

連接酒店旁既物產館甚至係景點之一

入住前先睇溫泉指引。

由車站行去酒店轉一次彎就到,唔洗十分鐘,途經著名燒肉店。懶既可以坐專車。

講起呢間燒肉,一係先訂位,否則六點後起碼等40個位

房間以兩對趟門間開,分開玄關連廁所、主室、茶室。洗手間好細,不過通常係下面溫泉搞掂哂

一般和式住宿都會有人幫你鋪房。

入房個日雪融得七七八八

由呢張相可見酒店幾有歷史,左邊部收音機都好多年無見過

房內有各種size浴衣款款放齊比你換,利申s碼

走廊有空間比你坐低休息,但氣氛幾恐怖,加上酒店wifi好差,不如落地下坐。

溫泉入口,裡面唔方便影喇,上網搵比你

本來第一晚就係想食《味蔵天国》,但可能所有中文人都係睇個幾篇文介紹,六點未夠就迫滿哂人。事後想經酒店訂位,但可能酒店有幾間餐應有衝突就無提供訂位服務,唔緊要最後都有食

周圍黑蚊蚊又開始落雪,即刻上TripAdvisor搵搵,最後決定去鮮有客人既「でこなる横丁」一間餃子店「飛騨高山餃子総本山」。

でこなる横丁以居酒屋為主,加上幾家傳統遊戲小店,但人流稀疏,只有幾個本地人同我地。

招牌餃以外,呢款雞皮餃就最吸引,皮爽脆唔油膩

每位客人食飽餃子,老闆就會遞張紙俾你畫幅畫,佢會用份小禮物作交換。用五隻餃子砌左個區旗比佢

食物固然出色,但老闆既笑容令客人更滿足。

食飽
第十天 丙:

唔小心Submit左,無左手殘模式

食飽係附近行左陣,其實好多地方食飯,唔洗一定要迫哂去同一間燒肉

如果有廚房一定買返盒

行個圈就返去浸溫泉
間酒店好正
頂樓有私人風呂,貴幾倍
本站新穗高、平湯,放相聽日再寫

咁多位巴打, 想請教一下,
我上 乗換案内 個 website search JR, 巴士班次, 車費
見到佢有個價錢分左 運貸費, 指定席費

打個比喻, 我搭JR 飛驒號
由 名古屋 去 高山,
三月中立山黑部應該未開山
打完未
咁多位巴打, 想請教一下,
我上 乗換案内 個 website search JR, 巴士班次, 車費
見到佢有個價錢分左 運貸, 自由席

打個比喻, 我搭JR 飛驒號
由 名古屋 去 高山,

車費係 5510 yen (運賃+自由席)

運賃: 3350 yen
自由席: 2160 yen
我個問題係: 係咪冇得就咁俾運貸?
一定要運賃+自由席?
如果我無記錯,應該:

「快速」或以下可以只俾「運賃」,乜急物急應該一定要「運賃」再加「自由/指定席」,到底有冇「普通車」由名古屋去高山就唔肯定,但你要平不如唔好捱長火車,巴士應該仲抵搭
 謝巴打, 仲有個幾月先出發, 再做下功課先
仲有我睇過原來福井縣恐龍博物館
要係福井市搭成個幾鐘頭車先去到, 呢個景點我諗起碼預大半至一日
半日其實都ok,如果淨係去博物館,可以抽時間去勝山市其他地方玩
本身得三日玩名古屋,抽一日去立山黑部好似好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞