十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
立山黑部點解唔單向行哂?
高山我覺得半日就得
留一晚唔值得,留兩晚以上就值得

好似一開始咁講,如果留一晚前兩日都花左大半日係交通,其實無幾多時間剩,好自然大家都係行完古街、陣屋就走,留一晚第二朝都可以行下朝市

但留兩晚可以以高山作中心點,抽一日去纜車、上高地、飛驒古川等等,而高山既溫泉酒店選擇唔少,幾抵住

我上次用3日pass
Day 1: 名古屋-白川鄉-金澤
Day 2: 金澤-白川鄉-高山
Day 3:高山-名古屋
可以的話最好上網book位先
冇記錯有d車係要預約先有得坐
我上次即興去 出發前一日先訂pass 所以晏就白川鄉去金澤都已經冇車位
變咗白川鄉落車一個鐘後就上車去金澤
好彩兩日都去咗白川鄉 第一日冇落雪有積雪 但第二日大風雪 超有feel
高山我係行老街
去埋白川鄉既話係高山住一晚會好d
呵欠欠
第三天 甲:

犬山市係名古屋附近,有著名既犬山城、城下町、桃太郎神社,有幾間溫泉旅店住。係名古屋火車站有得買套票,包括一張名鐵全線車站至犬山站車票,犬山城入場券,城下町商鋪優惠卷。

不過先講講今日個早餐,係一間以紅豆作主打既咖啡店,コメダ珈啡(Komeda’s Coffee)。紅豆係當地特產,去日本旅行你發現大米係特產,蔬果係特產,豬牛雞都係特產,日本基於政治原因,希望國內可能達到自給自足,唔需要依賴外國進口食物,大力推動農業,好快所有食物都推至世界首位

名古屋食早餐,最常見就咖啡多士,今次呢間以紅豆打成醬搽落多士,應該係Latte咖啡底重月,杯底又有一層紅豆醬,食一餐真係爆哂糖份。但紅豆醬唔係死甜,而係帶濃郁紅豆香,未完全打成蓉,增添多一層口感

到犬山市約1230,犬山城收1630,一來一回桃太郎神社可能唔夠時間,唯有留待下次再去
睇返佢個網好似話無得上網留位,預到個班港客就話驚上唔到車,每個地方都唔敢留得長

白川鄉雖然話唔大,但街頭街尾一來一回,上展望台,係合掌屋食份飛驒牛,都要三四個鐘,如果留到一晚就鬆動好多
咁又幾耐
上次去左十一日去晒黑部峽,立山,新穗高同上高地
一個人都用左三千幾交通
留名
五k幾交通係三個人?
係,三個人總交通費~$5158,可以抽一小段行程對比PASS

昇龍道高速巴士 3 日 券($479)為例:

・【3 日 - 高山、白川鄉、金澤路線】使用範圍:
 名古屋
 高山
 白川鄉
 金澤
 富山

如果唔趕行程,三日其實只可以揀兩個地方夾住白川鄉玩,以我為例應該係高山>白川鄉>名古屋呢條線,2470 yen + 3250 yen,約港幣$415。

當然你可以選擇白川鄉唔過夜,名古屋一早入白川鄉玩幾個鐘,返高山訓兩晚,第三日一早返金澤,就賺多一程車,高山>金潭,大約百幾蚊。

咁又幾
上次去左十一日去晒黑部峽,立山,新穗高同上高地
一個人都用左三千幾交通
假架 其實係可以上網留位先 但我發現有好多人留完位no show
白川鄉好似冇乜住宿選擇 所以我先住金澤
新穗高我買套票~5200Yen,計左去另一邊
今晚會唔會出多篇?
應該可以打到第四
兩睇啦
夜晚榮比我既感覺好似旺角
本來以為榮有夜市,原來得堆燈

其實有冇其他地方可以睇到你啲靚相?
諗多咗啦

上次食完飯出段見到依棟野感覺好正 好想入去
上面食雞間野 香港都有開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞