十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
第十三天 甲:

一開始會諗,點燈,即係開哂所村啲燈姐,我係到住一晚,唔通你地成晚都唔開燈咩,十二點出去一樣影到靚相

事實佢地天黑真係全村都唔開燈唔出街 另一個問題係入夜,門口既熱水管就關上,唔洗好耐門口就積滿人咁高既雪 唯有乖乖地訓教

早餐除左我地,全部人都唔見影

主要係味噌醬送白飯,已經可以食兩碗飯

食飽飽就要退房了,同老闆影左幾張相就離開

今日非常非常大雪,趁未有人一早就走去三小屋影相。原本前面係農地,雪好厚好深,本來唔打算行入去想放棄,點知有個台灣爸爸好勇行左入去,我就跟住佢腳步行

雖然我隻鞋係防水,但底下真係太深,仲有水泥,最後都係濕哂,之後結冰,痛到 奉勸各位有心影相真係要著高身防水鞋

外來客八點已經開始湧入,但因為雪太厚,好多地方都空左一片地出嚟好適合影相

由高山開始已經有呢種情況,就係AirPods式手襪,係路邊成日見到隻影形單既手襪

見到屋頂鋪滿雪,決定走多轉展覽台,不過滑到仆街

因為腳凍到痛,係展覽台一間咖啡店坐低叫左兩杯野,走到旁邊紀念品鋪買左對印有白川鄉既襪換。

大雪下風景都比較矇矓,不過都比左1500Yen影左幅家庭照,都算幾靚,又快手,職員仲識講十八國語言

Lomo影背光真係唔得

落返大街間間餐廳都爆滿,就靠小食充餓,不過啲咩五平餅真係食唔慣

仲有最後四晚,唔想住哂名古屋,就移上少少係岐阜市住。景點同商鋪好足夠,近代變成名古屋衛星市有少少可惜,聽講當局開始大力推廣岐阜市。不過唔知係遊客太少定我唔好彩,只訂到一間離岐阜站相當遠既民宿,感覺麻麻就唔多介紹。

而由白川鄉去岐阜市既人真係少之有少,幫我地買車票既高山觀光職員都搞左好耐,辛苦哂佢。巴士係白川鄉往名古屋方向,途中要經郡上八幡轉車,每日得一班車夾到時間,我地亦係唯一一個咁玩

欠巴同老闆嘅合照呢
無啊,私下收藏
無得一睹欠巴嘅風采
岐阜冇新幹線係慘少少

18國語言咁勁
印尼話 馬來西亞話 香港話 國語 日文 英文 西班牙文都見佢地吹兩嘴
如果有間好酒店,住多幾晚都好玩
歧阜市入面有無咩野食推介? 會住兩日 前題係兩老唔食生野
名古屋 唔shopping無咩做
都係去名花之里或者犬山城

但高山果邊又有酒廠又有古街
入白川鄉或者過平湯/鐘乳石洞 都正
朴葉味噌
你都好早起身
推介就暫時無,留暫兩晚唔係食左好多餐,不過每餐都唔差,但未到推介,後面會講講。

歧阜站向上行10分鐘內,有條好長既商店街,雖然無大須咁繁華,但商鋪食肆充足。

而歧阜站附近都有幾個商場、食肆,價錢唔貴,款式亦多,搵野食野無難度。

有一日走左過旁邊大垣,站旁有個超大型商場,有美食廣場同幾十間餐廳,可以行幾個鐘
鬼叫我窮
想問下巴打
如果自駕嘅話 係就咁泊係附近停車場定?
因為我之前睇youtube話要聯絡唔知咩公司幫手揸走架車 睇到我勁黑人問號
出去左裕民坊慶祝終於清拆,如斯不堪既地標,烏煙瘴氣、龍蛇混雜,商鋪亦脫離時代變化,真係唔知有幾多觀塘人會懷念呢舊野
欠欠觀塘人
有親戚係個到住,以前成日去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞