十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
等你
15 分鐘前
第十六天 戊:

今日好似見唔到隻大明星,佢有指定出場時間。

有教你點分Chimpanzee、Gorilla,真係孤陋寡聞,原來佢地起碼四五十歲命

不幸過身,好多人獻花。

佢地唔係好望鏡頭,所以都無乜影到相,旁邊有對日本母女瘋狂拍玻璃引佢,唔係講日文真係以為某國人

低落黑熊。

食蟻獸。

唔知係咩…

係掛

白虎

The world's most fearless animal,傳說中既蜜獾,見到佢中口念念有詞…

第十六天 己:

動物多到講唔哂,另外又有雀鳥、熱帶館等等

提醒返冬天去,出入熱帶館又濕又焗變又凍又乾,睇住部相機

熱帶館有堆蝙蝠,好可愛,係多屎

不過好多熱帶小動物都唔知縮左去邊

識聽人講野既大象

可愛既動物真係點睇都唔厭,但亦有好乞人憎既。有個大籠裝住兩隻猩猩,定時定候我懷疑園方會播猩猩叫聲,然後另外兩隻猩猩就會一齊叫春

片:

https://youtu.be/IFIt6koXYeY

第一次咁近距離見到咁多珍貴動物,放左上嚟既只係滄海一粟 ,估唔到市區動物園都可以有如此多種類既生物供參觀

今次只參觀到1/3園區,下次有機會會帶部好少少既相機再嚟過

個動物園有無動物味?
唔太嚴重,空間大,空氣流通
最怕啲動物園好大陣動物味
第十六天 庚:

晚餐係一間以味噌做主題既餐廳,係大須特色之一既「味噌にこみ」,味噌烏冬為主打,Tabelog上獲3.41高分。

上台見到熱騰騰既味噌汁溢出已經食指大動。

一份餐有一窩味噌烏冬、飯、前菜。食落湯汁口感好厚,近乎醬,但味道唔係好咸,其實連味噌香都唔重,唔係太識欣賞反而個前菜幾好食。

最後一晚,去左大須觀音旁居酒屋。

炸魚子同雞髀有意外驚喜,炸皮亦夠薄身。

貪得意叫既應該係漬鮪魚,凍食,送酒唔錯。

啤酒以外,叫左杯招牌。

埋單見到一項「お通し」750Yen,問店員佢又唔識答,不過信得過日本人就埋單走。後尾查返原來係前菜收費,不過成晚都唔見有咩前菜出現過…可能當生菜錢,大家去居酒屋要注意注意。

不過又奇怪,福井去過居酒屋又無收呢筆錢。

要開始計劃大阪,終於打到最後一日
期待大阪既相
第十七天 甲:

下午機返港,早上有時間買多張一日交通劵。先去名古屋港,一般嚟水族館,我就只夠時間行個圈。

碼頭泊左架北極破冰船,可以買飛入去參觀,旁邊有架探索車,科學館都有部。

兩個人高既螺旋槳。

標奇立異嘅觀光塔。

標奇立異嘅…標奇立異。

好好彩見到水池瀑布

如果你唔去水族館,其實呢到無咩野睇,附近都好靜,民居為主。

接住去左金山,之前以為只係一板一眼既商貿會議式地方,但原來都有個戶外商場,幾多商鋪同食肆,仲有兩間大超市,而且比名古屋站、大須更近機場,夜機係到住返晚都可以。

旅程以名古屋中部機場觀景台作結尾。係少數設有場地近距離觀看飛機升降既機場,日落時候望過去真係幾浪漫,所以亦有提供租用為結婚場地。

完結十七日旅程,同上次柬埔寨既感受一樣,如果認為可以借旅行去逃避問題,到頭來只係浪費金錢同時間,情況唔會好轉,只會愈陷愈深。

不過係未有解決辦法之前,下站去大阪,一個人,兩星期

我唔可以自己一個去咁耐旅行
會有好多”論盡”嘢
有得揀都唔想一個人
我條線仲有好多周邊地方未玩,就算自駕起碼都預多一倍時間,係時候學車
其實毒撚一個更開心
幾鍾意巴打D相同風格, 好睇呀
唔爛尾遊記一定要支持
留名支持
冇爛尾
下次大阪 仲要一個人 唔通去.....

淨身自愛
大阪就唔打咁多,路線應該好主流
有想就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞