十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
google map 無寫有名古屋>高山 特急
五千yen 我上網見到 咁就唔洗book 巴士住了
如果我知立山黑部4月先開一定4月去
來緊三月中會去名古屋三日再去東京三日 大家有咩行程推薦?
睇日本鐵路交通梗係用乘換案內啦
thx bro
食完lunch 好眼瞓 所以推吓先
本來有諗抽一日過去三重,但研究過都幾遠,而且好多景點想去,決定下次去留宿

岐阜市一日,動物園一日,名古屋城、大須、金山半日
巴士約三個鐘左右,我由名古屋去福井,前一日先買巴士票
鐵路快半個鐘左右,貴差不多一倍

去日本強烈強議大家裝呢個App查交通

https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.go.jnto.jota&hl=zh_TW
動物園/水族館/名古屋城、大須、金山,各玩到一日或大半日

東京沿線揀哂你識既站名都夠你玩三日,近郊玩三日又得
巴打,福井你住間酒店叫咩名呀?
係邊個網搵?
福井ゲストハウスSAMMIE'S

https://www.instagram.com/sammies_fukui/

經 Agoda訂
第九天 乙:

富山大致分甲、乙兩段行程,甲後坐叮叮返富山站食午餐。

富山海產有三寶,白蝦、魷魚、唔記得。今次去既都係一間主流餐廳,白えび亭,就係試白蝦。

最大份量係二百隻
不過係細細細蝦仔,剝殼都幾煩

我就叫左一份90隻白蝦刺身丼、海鮮天婦羅丼、蟹棒丼
白蝦刺身唔錯,但鮮味同口感都唔算突出,反而海鮮天婦羅款式多,粉薄脆口,亦保持鮮味。蟹棒丼最有驚喜,千六Yen左右,蟹棒鋪滿飯面,比福井蟹便當鮮甜得多

有人會嚟富山專誠追「立山連峰」,即作為背景既一群山脈,呢個背景亦係富岩運河環水公園星巴克被譽為日本最靚星巴克既原因之一,當然其實都只係宣傳技倆,搬走星巴克、放上任何商鋪,配上立山連峰同運河環水公園都係咁靚。

https://ja.wikipedia.org/wiki/%E7%AB%8B%E5%B1%B1%E9%80%A3%E5%B3%B0

以下係日本人介紹幾個睇立山連峰比較好既位置,有市區有海邊有郊外

https://www.travel.co.jp/guide/article/2900/

要百幾公里範圍內都清晰無霧其實唔易,我手上亦無適合既攝影器材,只能夠影幾張公園相

放張上網搵既

公園旁有隻奇怪野

隻奇怪嘢係唔係某強大國製造
好似中咗幅射咁
第九天 丙:

公園旁係富山縣美術館,充滿空間感,適合唔同風格形式既展覽,上層用上一道道巨形落地玻璃,立山連峰盡入眼簾

今日主要展館搞緊一個關於「水」既展覽,但時間唔夠、亦以日文為主所以無買票參觀

地下有個免費開放既展「新人賞受賞者展」。

而第一張相就係攝影獎得獎者,佢好好奇望住我部即影即有,大家就好自然傾起上嚟,佢問左好多關於我既事,就好似想係我身上搵下一個題材咁。最後幫佢影左兩張,一張送左比佢

講開日本人啲英文水平好兩極,一係Train Bus都唔識,一係流利之餘用字又地道

又行返車站,係午餐餐廳旁係另一間被推薦既輪迴壽司「迴轉壽司すし玉」。去左日本好多次,唔知點解真係好少食壽司店

無咩想講,因為英文菜單好多野唔齊,日文又唔識睇,好難點菜,最後主要飲湯飽

呢盒野我就唔係好敢食

返到金澤,洗左屋企人,話想慢慢影下金澤車站,其實影完想轉個彎去買我女神本甜書

日本人好好會幫你包到實一實

知規距,有圖

不過日本啲甜書定位好奇怪,有漫畫都算,又有本地新聞 國際新聞 體育消息 綜藝 仲有幾頁介紹AV女優

有啲似咕嚕咕嚕魔法陣
奧運就到,甜書一樣開始禁賣
鐵路兜左大圈,唔太建議坐
蟹棒丼睇落好正
但我睇官網,白えび亭富山店個網上menu竟然唔見有蟹丼,反而東京站間分店就見到有,好奇怪
東京>名古屋>立山黑部>松本>東京
1680咁多條仲要好食真係幾意外,睇落應該係真蟹腳?
本甜書得個封面俾我哋睇咋?
就係唔想咁講暴露自己年齡層
日本嘢應該唔會假既,我有一日打算高岡玩,夜晚仲未諗食乜,似乎可以試吓呢間,高岡過去都只係10幾分鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞