十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
後悔緊 早知去多日 因為睇完你po 想搵日住高山 家下十五十六 諗緊一係一落機去高山 第日先去名古屋 定三日都住名古屋之後高山一日遊
名古屋真係冇乜嘢好做
落機夠時間嘅話就直接去高山啦
一日高山都趕,落機夠高踩去高山住兩晚都好既。名古屋唔係無野玩,不過旅遊氣氛係無高山咁好
如果名古屋真係無野玩
15/3 2:30 落機>
16/3高山 >白鄉村>高山
17/3高山>名古屋
18/3名古屋>東京
會唔會好
但又想去下legoland
唔知三月中白鄉村仲有冇雪 仲值唔值得去
三月白川鄉仲有雪

但如果你本身好想去Legoland,又得三日,第一日仲要剛落機,我建議留返係名屋古會比較好

中間一日去Legoland,前後夾個大須、榮、水族館、動物園
咁唔洗去legoland 但高山坐車去白川鄉 洗唔洗預約車果d 如果唔洗就留係高山住算 因為我左睇右睇名古屋d 行程都好似無乜特別
高山去白川鄉有分可預訂同即場排隊上,後者車比較多。

我去個日預訂位早個幾星期已經無哂,不過排隊車位好密,我開車前廿分鐘去都有位,就算上唔到下班車都係等多半個鐘,好少話三班都上唔到。
新po 留名
通常高山白川鄉即場排隊就得
第十二天 乙:

1020車離開高山,早上行左陣宮川朝市,一般旅遊區著墨就唔太重,多地攤多小食多商鋪,旁邊條河落雪好靚

走前係老街搵到間手作飯團,兩個飯團製作約十分鐘,時間換來係非常美味、材料豐富既飯團,每粒米亦軟糯香滑,即刻補多幾個飯團,前一日新穗高個飯團真係相形見絀

唔洗一個鐘就到白川鄉,巴士方面#308有講,排隊就可以。如果你無訂住宿就係巴士站比錢人幫你看行李

先行到街尾望望今晚間合掌屋 老闆娘打掃緊房間,我地放低行李就離開左 對面係八幡神社

想慢慢影相,同兩老分道揚鑣。白川鄉有好多私人土地,欄都欄唔哂,有部份無遊客會行入去,所以積雪又高又深…我幾乎陷左十次落積雪,好似游水咁游返出嚟,兩部相機真係幾捱得

影倒影既時候遇到一對阿根庭既情侶對部FP-1好好奇,傾左陣計,佢地計劃六月嚟香港,唔知到時有冇機會撞返佢地

原本好多地方係田地,上面係積雪下面可能係濕泥地,鐘意周圍走去影相既你記緊記緊請著一對高身防水鞋佢

聽講有部份居民態度會好差,因為太多遊客,香港人唔洗解釋都明,大家自己小心,佢地連日本本地遊客都唔鐘意

行左陣同佢地會合食午餐,千幾Yen有份飛驒牛餐加條魚,而煮法係岐阜縣特色「朴葉味噌飛驒牛」。最特別係夾係葉同牛肉中間既味噌醬,酸酸甜甜中和牛肉油膩感

價錢差唔多應該叫哂牛而唔係叫份菜

如果同樣係白川鄉留宿唔想兩餐食同一樣野,可以選擇其他餐廳比如しらおぎ。

食飽飽就行上展望台望望,可能比錢坐車上去,行都係十五分鐘內,如果驚冰太滑就坐車

要影人地啲童話式世界,請帶枝長蕉鏡,山路沿途亦有唔少位置適合影相

展望台後方幾座山都好靚,鐘意影自然風景都可以行埋過去,不過後面係車路,多加小心

比起合掌屋,我比較鍾意呢張山相

食飯前推吓
早晨
朴葉味噌正
晏晝啦Ching
第十二天 丙:

今晚共有11位客人,一對中國廣洲夫婦帶住小朋友,太太識日文;一個應該係台灣家庭,帶住個廿歲左右既女;一對日本情侶。今晚難得滿座。

早餐晚餐個個都遲到,住客好唔乖 不過佢地遲到我地都多左時間係飯廳周圍影相

晚餐都係朴葉味噌,加幾件天婦羅、多款前菜,一個已去皮甜橙,個橙真係甜得好恐怖

每家人有一筒飯可以自己增,淨係味噌醬可以送幾碗飯

對面對日本情侶魚都無食過,房門咁薄咁早返房都做唔到啲乜 可能因為十點就要熜燈,其他房客都爭住沖涼。

食飽返房姨姨已經鋪好床,暖爐熱氈都有時間限制,幾個鐘要重開一次,不過有熱氈真係訓得好好

欠巴啲相真係...
應該差不多兩年
難得BOOK到白川住
都好早去訂,仲要唔係點燈日,估唔到都滿哂
推吓先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞