十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
終於有文收工推下先
5月2應該冇晒預約飛
因為…已經賣曬? 定係果日無得預約
果然周圍都老人
第十四天 丙:

見到個西式招牌,附近原來有個規模唔細既主題樂園,「養老Land」。

對養老市本身無太大研究,可能假期好多本地人嚟玩,但今日所見,本地遊客大概只有幾十人,而買票入遊樂場相信唔夠三成。

除左摩天輪,仲有十幾款機動遊戲、狗場等等,遊樂場比想像中大好多,不過時間唔多,無入去玩。

https://www.yourou-land.com/

https://www.youtube.com/watch?v=BeiS4mp-tbg

沿車路行上山其實比較長同辛苦,錯信Google Map

招募廢青入住招牌

著名既養老溫泉,相信有本地人嚟渡假。

行到上山腰。

唔洗幾耐就到停車場,下面係養老瀑布,山頂要行另一條路再上。有個停車場姨姨好有心教我地行去瀑布,佢都好驚訝有幾個外國傻仔由車路行上山

然後講講呢位先生,雖然車路拉長左唔會太斜,但由我地係山腳開始行到上嚟約45分鐘,佢已經上落踩左5個圈,養老車神

車站旁有個好似荒廢左既滑雪纜車(?)話唔定以前係滑雪勝地,而下面就有間渡假屋。睇返資料,養老開放月份唔包括冬天,可能春夏秋天樹景先係主打。

轉個彎就見到個陽春路牌。

到達養老瀑布,旁邊石堆住少少積雪,係幾靚

外國遊客,今日除左我地,就得幾個應該係泰國既青年,到底佢地點搵到嚟就唔知喇,起碼唔係好似我咁想掉低兩個廢老係到

影左幾張相就沿樓梯落返去,真係好行好多。

比較可惜既係無去「天命反轉地」,詳細可以睇:

http://tc.tabirai.net/sightseeing/article/gifu-yoro-park/

落少少有幾間鋪頭,傳統裝潢,但賣既野真係老土少少,仲有塵

好老派既水浸汽水。呢到有款特產「養老汽水」,其實就類似波子汽水。

冬天,好多鋪頭都無開門。

對葫蘆確實無太大興趣,要比錢睇葫蘆…不了

行左咁耐,搵左間鋪頭坐低食少少野,估唔到發現新大陸。

350Yen既飛驒牛餅…完完全全揪贏高山、白川鄉,起碼我真係食到淡淡牛肉,仲平過你

睇過包裝係一家岐卑市見過既牛肉店「馬喰一代」出品,品質真係無話可說

轉自網上:馬喰一代的本店在岐阜市,在日本共有五家,其中三家在岐阜市,另外兩家分別在名古屋市中心與東京銀座。飛驒牛一頭家的由來是來自店家買入一整頭頂級A5飛驒牛,除了有午間套餐以外,晚上也有供應燒肉。

然後飲左杯暖粒粒既甘甘酒,濃厚可口。

最後當然叫返枝養老汽水。

我都估唔到一個市會以「老」做主題,本來以為只係年號
都幾狗 26號公布3月1 開賣 我25號睇仲係講緊早一個月

成功book 到3號 唔該曬
推推推
正,嚟緊六月頭都諗住8日7夜大阪入,行立山黑部,名古屋出咁玩。lm
坐cx?
LCC入大阪,CX 換單程名古屋返
第十五天 甲:

早上食左幾塊麵包、退房,就行左去岐阜城。

之前提及過岐阜城係少有建於山頂既城堡,可以坐纜車上,或者沿登山徑上。

好多本地人,無論行山上定坐纜車。另外有一團法國女人,唔知點解淨係得女人,仲有個好靚既五、六十路 同埋一個《Eternal Sunshine》

織田信長曾經統治過。

車站旁有個好細既松鼠園,好多小朋友入去玩老鼠。興趣不大就無入去。

岐阜城本身都無上去,不過過左旁邊觀景台睇風景,好難得係咁高無遮擋望落一個日本城市

同時亦開始落雪,無諗過市區會落咁大雪,繼白川鄉之後最大雪係今次

行一個圈大約半個鐘內,纜車落返山腳,行山真係幾危險

如果留多晚應該又成地積雪。

坐巴士由岐阜城返車站,車站旁有幾個餐應,包括人間美食薩莉亞,不過香港有就唔浪費Quota去食,轉食對面蕎麥麵,亦係裡面試左漬魷魚,唔肯定係唔係傳說中既螢光魷魚。

我第一眼望個堆嘢真係唔知佢係魷魚
第十五天 乙:

又返到名古屋,今晚間酒店揀得幾好,就係正大須觀音前面,阿貝斯特酒店 - 大須觀音站前 (Hotel Abest Osu Kannon Ekimae),三個人連稅港幣八百蚊一晚。

商店街、大須觀音、大須站,包圍住酒店,有少少後悔一開始住名古屋站附近。酒店有浴池,古怪既係男女浴池早晚會調轉,入錯就…

酒店另外搞左間「富士溶岩石牛扒」餐廳,早餐包你一塊牛肩扒同白飯沙律飲品任添,塊扒就唔係肥美和牛,一分錢一分貨

唯一差既就係wifi,因為維修緊要落地下上網

家母一直想試年輪蛋糕,一買買左一圈返嚟
面頭層糖真係好大件事,甜到嘔,但裡面又香又軟熟,送咖啡唔錯。

男女湯早晚調轉好奇怪咩?我去過好多間都係咁
住過十幾次第一次見
今次行程有四間有湯都係得佢要調
我去親嗰啲八成都會調
因為啲旅館橫掂都要整兩個池,就分別整兩個唔同主題或者唔同設計,甚至有時候連泉質都唔同嘅溫泉,然後早晚對調

有次朝早浸緊溫泉,有兩個鬼妹唔知轉場行咗入嚟
可惜未除衫就俾啲員工衝入嚟請走咗
留低酒店名撞下鬼妹
欠巴有野請教一下你
預計1635落機,大約1830到名古屋站附近酒店check in。打算殺落去鶴舞公園影下夜櫻先,影完2100-2130左右。

除左栄町之外,仲有冇咩地方可以行下同食下野? 大須商店街係咪收得七七八八?
第十五天 丙:

講返,岐阜城有個好靚景既公廁。

因為岐阜市食唔到河豚,今晚返到名古屋搵左間河豚專門店。
最近睇新聞天水園有人唔知有意定無意毒煮河豚到老婆半死,危險野都係搵返間專門店穩陣

河豚專門店「玄品」引以為傲既虎河豚被稱為河豚中最高級既…廣告唔係到賣

今次叫既係「醍醐」餐,加錢轉厚切河豚刺身,再加一份「白子」,後面會講。如果一台四個客叫一個餐,另外三位會補少少錢,會多返一份頭盤,其他野照舊。

首先係頭盤涼拌河豚皮,混入生蔥、明太子、帶柚子酸既汁,好清爽但被酸味蓋過魚皮味道,或者魚皮本身係無味。

然後上厚切刺身,口咬近似墨魚,但無渣,比較軟身同爽口,好難搵到同口感既魚肉

轉厚切只係加200Yen,更能夠試到其獨特口感

接住係河豚火鍋,無咩細骨,似魚頭。以用紙火鍋形式上,高一級版本好似有兜河豚膠原蛋白(加金箔)倒埋入去做湯底。熟河豚肉口感似再實淨身少少既龍躉。

另外有碗非常濃味既汁,近似頭盤所用既汁,比你配火鍋,食真係太酸太咸,會蓋過魚味

食完火鍋會用白米煮個粥你食。

然後到炸河豚,時間控制得好,外面帶薄薄焦脆咸香,裡面仲保持到水份,諗起好多年前食過既魚頭煲

要特別講既係外加既「白子」,即係河豚精囊。表面輕輕燒過,旁邊曬鹽,放入細碗再加熱。裡面又滑又香,味道極濃郁,係唔帶腥臭既雞子,但口感似朱古力醬般黏稠順滑,外面又帶焦香,可以送一碗飯

「白子」可謂整餐飯精髓,係一般魚類菜式好少感受既口感同味道,一次過體驗到。外加大概二千yen,值得一試。

最後甜品以雪糕作結,味道都唔錯。好似有得經網上買套票去食,自己參考下價錢。

栄至大須沿路都有唔少開到好夜既食肆,行到大須再坐車返去都可以

行街就難啲,榮我夜晚去留意唔到太多鋪頭開燈,甚至有啲網上介紹夜景都無開燈

幾晚行出大須商店街都真係好清靜,你去到應該十點幾十一點,可能真係無野行。
栄八點後可以行嘅鋪頭應該淨係得驚安之殿堂
上個月去完名古屋 發覺啲鋪頭真係好早閂
建議食完嘢都係返酒店瞓吧啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞