十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
普通車四五小時不如搭巴士
咁一係富山,長野

唔搭特急就唔洗俾自由席費
你喺yahoo jp路線搵,可以揀唔搭有料特急

高山本線嘅車位應該唔係MTR嗰種
而係兩個兩個前向行嗰種
係咪有jp pass先會咁玩
有jp pass一定搭特急啦
即影相方面已經去到要影就影到lv
繼續追先
同撕拉片相遇就好似初戀一樣,錯既時間遇上合適既人
係搵到下一部適合既旅行相機之前,只會去相近國家旅行

始於未掌握到Instax既性質,對於自然風景仲未有能力用Instax影得好
但唔係喎 你啲相好正
我就真係掌握得唔好
可能十張搵張睇得吓嘅都無
唔知幾時先可以脫離燒相紙階段
Imgur真係會間中死圖要Click入去,轉GDrive應該會大好多

第十一天 甲:

一覺訓醒出面鋪滿白雪

早餐都未食就出返去高山站買新穗高纜車套票,5250Yen包巴士來回、兩款覽車來回、小食、平湯大浴場入場票。有另一款貴票係小食轉午餐。但注意,套票唔係時時有得買

纜車方面,共有兩段,後段為雙層纜車,分開買就2900Yen全程來回,所以唔洗點考慮直接買套票。一般比較難玩埋大浴場,但可以係平湯落車換小食。車程中有一個景點係鍾乳洞,只見一對日本小情侶落車參觀,不過評價唔錯。

話咁快跳到新穗高巴士站,因為未食早餐,打算係入口食埋先上去,呢個係全個行程一個重大錯誤,下面餐廳又貴份量少又難食

搵唔到肉既飛驒牛咖哩,搵唔到肉既飛驒牛飯團,同埋公仔麵 最差一餐,唔值得用咁大幅圖。

是日能見度非常差

第一程纜車同纜車站好少人停留,有一個展覽館,同浸腳池,但係一個好位置影下段雙層纜車

兩款纜車都係隔30分鐘一班,等候第二程纜車時可以係車站暖暖火,間中有伐伐伐伐伐木工劈木

上到頂先參觀紀念品店,有塊日本百名山布,行哂其實唔難,有冇巴打想同我一齊去

門口有個郵筒,平時風和日麗會擺係室外。係到寄左張明信片去賣撕拉片比我既台灣妹妹

山頂站有間大餐廳,食物選擇多,味道睇落都唔錯,建議上嚟先食,我就叫左杯500Yen,印有纜車圖案綿花糖既熱朱

山頂有幾大雪,可見:

好可愛既雪人

山頂車站有幾層,最底層有小路行出去,係整個行程最寒最多雪既地方,影左陣相手指就快斷

車站門口。

雪高過人,利申金鐘仔身高

唔係好多遊客知道可以行出嚟,始於好大風雪,亦唔多人行得太出,係山頂有咩意外都幾麻煩 上面張相雪已經堆到米五有多,前面仲有勇士行緊

再行落去真係要有充足裝備,見到一家日本人有齊釘鞋雪杖全套裝備行完返嚟,滿身雪好有型 但單拖真係唔好亂嚟,雪深近米七、米八,廢事上蘋果。

隨時雪跌落黎都夠冚住你
出口啲雪已經兩米幾高
用腳架吉吉地下積雪應該過米六

啲人行雪山真係唔簡單
會好趕下
第十一天 乙:

好快落返巴士站等車,順便係附近買左隻100Yen溫泉蛋。

坐巴士離開新穗高途經平湯落車參觀左一個鐘,本來送小食既店鋪關左門,旁邊既小賣店比我地揀枝飲品同蛋糕替代

平湯巴士站旁有個浸腳池。

沿路行落去有幾間大型溫泉酒店,不過商鋪食店都唔多。

背後風景怡人

返到高山站已經六點,行到上一晚既「味蔵天国」,雖然都有人龍,但比之前少好多,大概一個鐘之後就可以入座

上網搵返張餐牌,今次叫左最貴既餐 8980Yen,另加三碗飯,想加牛舌可惜已經沾清。雖然佢寫2-3人份量,但2人食好難食哂如此重油份既牛肉,好難想像5080Yen跟豬肉既3-4人份量有幾飽

味道真係好好,入口即溶等等唔多講,不過咁油既野一星期食一次就夠。埋單為起港幣七百幾,係香港買一半肉都無左

食飽飽行過一間舊相鋪,同老闆傾左陣計,言語不通,靠指手劃腳同一部即影即有相機大家都傾得好開心

最後一晚係高山,買左枝梅酒同梳打水就返酒店浸溫泉
飛驒牛
咁既21可以唔洗買飛,兼六園唔入都得
終於講到白川鄉,先放相,食完晚飯返嚟再寫

日本妹

巴打最後影左幾多張
250張
牛好肥美
第十二天 甲:

買機票時其實無諗去邊,只係想搵個地方繼續逃避
大概上年七月,剛剛離開日本,失望地睇唔到富士山,就想一月去睇下雪

搜尋「名古屋景點」,最吸引點景自然就係白川鄉。

白川鄉地方相當細,成為旅遊區後確實為居民帶來些少壞影響,最近當局決定點燈日子要限制人流,除非行路入去訓街邊,否則飛的、巴士、自駕通通要抽籤。

我亦有搶點燈住宿、巴士票,最後落空而回,後期先知香港有得買點燈即日來回車票,不過亦因為咁而揀左係點燈以外日子住一晚

鄉內最大特色就係世界文化遺產之一既合掌屋,其他資料都係睇wiki學,唔係到班門弄斧。

村內可供住宿既合掌屋只有廿幾間,而且每間提供服務日子都唔同。你可以經「白川鄉觀光協會」訂住宿,係佢名單上選十間你心目中想住既合掌屋,再根據你選既日子、人數等等,分配一間合掌屋比你。

我分配到既係近白川鄉街尾既Nodaniya (のだにや)

9000Yen + 700Yen(冬天暖爐附加費)一位,一泊二食。比較難搞係退房時間,0900…退房後無得寄存行李,要攞返出巴士站比錢寄存

住宿旁係八幡神社前,轉彎係攝影公廁位三小屋「忠兵衛」

飲食方面後面會提到,但白川鄉內有間餐廳都提供類似款式套餐

全屋共四間客房,每間應該可以住三至四人,無門鎖,晚上有個長眼白滑台妹唔小心打開左我對門

早餐0700,午餐1800,沖涼1700-2000。只有一個浴室,我住個晚共11個客,我地飯前就沖涼,唔洗同人爭

屋主姨姨唔識英文,其實好多合掌屋屋主都唔識英文,亦係要依賴協會從中幫助既原因。但指手劃腳,大家都可以傾得好開心

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞