「勿助長代購勿提L’Oréal group」化妝品護膚品討論 103

1001 回覆
21 Like 7 Dislike
Agger 如果買desert dust 我會寧願拎個500 買2 3盒zoeva
已買 買埋眼影盤
4u2 必買唇膏
個時我都買左幾枝,啲色好靚
會有少少乾,但都幾long last
成完餐飯都仲有色,呢個價錢黎講唔錯
仲燒埋啲朋友幫埋佢地買
Ig搵佢個ac有勁多圖,但會有少少色差
上次都買左in2it既眼線液,唔會甩色 持久
但佢個啡都好深色,所以我都唔係成日用
e 個新年買咗5支mac唇膏應節
Lady Bug, CB96, Sweet Sakura, Dozen Carnations, Cockney 支支都好靚呀
Lady bug cockney兩隻色鬼打牆咁 絲打都買
用過cockney 好唔持久 唔食唔飲都可以唔夠兩個鐘甩晒色 已經pat咗落垃圾桶
用chili brick o la完全冇呢個問題
我無事喎呢啲光澤面唇膏會易甩都預咗
但cockney真係唔覺佢有甩得咁誇張
同埋覺得lady bug 同cockney 唔似

lady bug 會暗啲 實色啲同再偏黃啲
cockney 鮮色啲帶粉紅色又有閃粉
俾絲打燒咗咁耐 終於買咗
本身望03隻色覺得有啲紅
但搽上嘴真係好靚 個人即刻有返血色
好滑好好搽 唔係sheer finish但又唔乾
係要試上嘴先知有幾正
Rouge g 世界第一
屌 唔知係咪用咗advanced night repair 爆咗幾粒大瘡
好心痛d錢 d皮膚差左好想喊
今日用咗guerlain 新粉底上妝
呢隻粉底有dd lup
上咗碎粉就唔會lup
然後係我d 乾燥位 例如笑紋 上唇 下巴 唔會乾
遲下再睇下long 唔long lasting 再同各位講

我諗佢真係唔岩油肌用 混合偏油都麻麻地
而家冬天 我係混合偏乾 我而家用就就用到ok
到夏天出油個時未必頂得順 因為佢有d lup 驚到時夏天又焗又熱時碎粉都搞佢唔掂
當然佢無bb 粉底個d 咁lup 個種係碎粉都cover唔到既lup
呢個起碼而家呢個天氣上咗碎粉都ok
any肥我夏天唔會用佢

除此次外 佢遮毛孔幾好 我買00c色 唔黃 岩岩好
然後佢似by terry 個種粉底 coverage 唔高 有痘印/斑建議另外遮暇 / 搽多幾層 佢既coverage 係可以build up 既個種
同埋佢上完會有少少光澤感 不過呢d 光澤感我不嬲唔理 因為上完碎粉就無咗 要光澤感不如買有光澤感既碎粉/ highlight

陣味如果鍾意香水既絲打會鍾意 我就麻麻地 不過可以接受(我唔鍾意香水味)

我無買到佢支掃 上妝用sigma 3dhd 掃上 效果幾好
個鼻位我有用beauty blender 再blend下都ok 感覺掃同beauty blender 都可以上得靚
如果有自己鍾意既粉底掃可以唔使買佢個掃
佢個掃係煩似sigma 個d 粉底掃(eg f80)
都係密同埋用人造纖維整既 我就唔覺得佢值幾百蚊 不過佢有蓋 想拎去旅行 又唔介意貴既話 可以買 佢上粉底都幾舒服均勻同埋無掃痕
有用mufe velvet matte粉餅既絲打可唔可以分享下用咩色
係咪跟返佢其他粉底液既色就得
想叫朋友幫我係台灣買 但驚買錯色
放suqqu粉霜 101
用咗3分1
有意tg
我用y225 covermark lx用yn10
想問下用parure gold嘅絲打用咩上妝
全面用有推 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞