「勿助長代購勿提L’Oréal group」化妝品護膚品討論 103

1001 回覆
21 Like 7 Dislike
係呀
Thanks 即刻破下財先
有冇邊隻胭脂係無閃粉又有少少紫 用impression用到好厭
眼影同highlighter好靚啊啊啊啊
香港一出肯定又一秒賣哂
睇樣04 06都靚
但好似唔係好襯黃皮

見到圖諗起我之前都買左estee Lauder 漸變胭脂
聽日寵幸下佢
clinique pansy pop?
肉眼唔覺有閃
但實際上唔肯定
唔賣曬都會派曬俾kol
etvos礦物粉有冇人用過,好唔好用
好靚幾時岀
有無絲一齊夾cult beauty share運費
想買the ordinary
https://t.me/bibilala
Cdrom第一次留言
見你地講開suqqu我都想講下最近買既幾樣suqqu product

01號色胭脂
隻色係好百搭既珊瑚粉橙色
漸變真係好靚好加分
但係如果唔係佢個樣咁靚我應該唔會用咁貴去買盒胭脂

08號色唇膏深紅
隻色好清透好靚 又潤 最近日日都搽無乜點用其他唇膏了
唯一缺點係唔夠持久
不過以佢個滋潤程度完全可以接受

粉餅101
乾肌 目前係東京長住乾到沙漠咁甩晒皮 同埋都幾多痘印粒粒
遮痘印唔錯 但係遮唔到毛孔 上完妝我個鼻d毛孔加深幾倍咁
出油之後會變好 妝感會無一開始咁重 有光澤感 但係甩得好快 過三四個鐘就開始甩
同埋上粉餅前一定要碎粉定一定先唔係會好核突
呢個價位我應該唔會回購
同樣係日牌粉餅我覺得addiction各方面都好過佢 又平過佢
可能係我上妝手法唔好

粉霜102
買粉餅果陣佢比左個試用包我試 試完簡直驚為天人不得了 從來未試過皮膚咁好 即刻想買
但係隻色我嫌佢黑左少少 自然 但係我想要白dd 加上我粉餅用101 就諗住等佢101有貨再買
點知由一月頭開始 我每隔幾日去池袋東西武睇一次 101永遠無貨
最尾都係忍唔住入左102
順便講下 買果日我仲去左試bobbi brown蟲草粉底 聽講係乾皮救星 個ba好好心機幫我試妝 妝前保濕果d全部做足晒
轉個頭去suqqu再試粉霜 個ba求奇到爆 幫我落半邊面 保濕同base都唔幫我上就咁用手指幫我上粉霜 叫佢幫我化埋另外半邊都唔肯
但係燒着左成個月都係無骨氣地買左
之後同朋友食飯佢話suqqu果邊睇落靚好多

妝效真係無乜特別野好講 因為佢乜都好
粉霜質地 遮瑕力點都有一定程度 正常小瑕疵上完妝遮得七七八八 不過d大痘印點都係要靠遮瑕膏
唔暗沉 持妝度高 粉感唔重 同真係有奶油肌
買過好多唔同粉底 終於搵到粉底老公唔洗再周圍試伏

好少係forum打咁長篇野 廢話有d多同1999請見諒
suqqu 新粉霜咁岩絲打用
絲打毛孔應該唔大 我中學時爆瘡爆得好勁下 搞到個鼻同鼻翼毛孔好大下 收唔返 所以知道佢對毛孔大皮膚唔友好
會有白芝麻問題 同埋皮膚好白又唔黃既絲打黎講 呢隻就算101都會令人黃 我就係用黃咗一個tone

所以絲打們有毛孔問題同比較白既就要考慮下

我係唔會回購新粉霜
而家日日努力咁用希望快d 用完佢
不過應該唔會用得晒 因為我已經決定要買Guerlain 新出個粉底
屋企仲有呢到絲打介紹既by terry 粉底 仲有幾支其他粉底都未用完 遲d 去買絲打介紹遮毛孔好勁既base 我再睇下suqqu 支粉底有無得救

btw by terry 支粉底好好用
遮毛孔完全無問題 唔黃 只係遮暇度偏低
有印既絲打要考慮下 其實疊加咁搽係ok 遮到大部分唔深色既印 不過疊加要時間 唔岩趕時間既絲打 suqqu 就一野遮野d 唔深色既印

所以

無毛孔 唔係超白/可接受黃少少(真係少少) 有痘印/雀斑要遮 可以揀suqqu 新粉霜

有毛孔問題 但無咩印 可以試by terry 個支
或者試下新出個支guerlain 粉底
我試過上手 我手背有毛個d 地方既毛孔都遮晒好靚

有無絲打知邊到仲有佢00c 現貨賣 問幾間都無
我諗應該岩
係咪得我一個用suqqu新粉霜會起暗粒...
上一日全日塊面就已經谷左三四粒出黎
利申 試過用其他粉底 係唔會有同樣情況發生 但係咁貴買番黎唔想嘥左佢
好似幾正
我無用完佢起暗粒
唉但個底唔好去用佢真係
我都係覺得佢好貴買咗唔想嘥
夾硬有白芝麻都照用 因為遠睇唔覺

粉底呢家野 真係試上面最準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞