『薪火post』BNO 續期資訊(29) May姐有請

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
其實唔係bc先簽得 只係中國/特區護照唔係approved nationality 睇返requirement 合資格嘅國籍係有British (包曬) Irish + EU + US + The Commonwealth 即係半個地球嘅國家都可以簽
只不過係British + Irish會方便佢地查核 所以會做快啲
係海外apply呢方面呢講 無話bc bno邊個做副署人會高級啲

至於職業個到 其實從來都無話一定專業先簽得 但係就係個個list入面有嘅職業會大機會批啲

之前其實有人challenge HMPO個list 批評佢地係咪認為working class嘅人係比較untrustworthy
而HMPO就否認咗 所以先有個鐵盔話接納嘅職業包括但不限於個list
請問included child首次申請BNO
有冇人試過唔交父母結婚證書而又成功咗?
唔記咗
請問included child首次申請BNO
有冇人試過唔交父母結婚證書而又成功咗?
唔見咗
BNO
老老柒柒, 其實佢個認可職業都幾搞笑, 入邊有一個"喪禮承辦人".... 即係棺材鋪職員?.....
係 最好快啲Check
無就問下HMPO
棺材舖點同喪禮,係都殯儀館

btw 副簽 us software engineer冇問題
我就用MIEEE身份幫人簽
邏輯正確
但一樣會有人社交圈子集中係香港,一個攞外國護照既朋友都冇
係咪要好功利咁為左有人幫手副署就去搵合資格人士做「朋友」?
我自己就冇一個熟人係攞外國護照,只有一個無聯絡多年既老師移民左去英國,但我都冇諗過麻煩人地
BN(O)身份(國民身份)係終身有效,但因為我社交圈子冇外藉人士就剝奪我既身份?
有好多人細個俾大中華膠屋企呃鳩佢地冇申請過BN(O)而搞到斷供,咁而家大個想認祖歸宗但因為交遊淺窄而努力,希望大家唔好踩多兩腳
我以前都係俾老豆呃鳩我話冇申請過BN(O),跟住老母唔知響邊度角落掘反本BN(O)出黎,但都過晒期,係睇見有人冇副署都成功我先博一博......
來來去去其實都係呢段免責聲明

**以上例子係現有BN(O)持有人談及過往申請並如果申請人限時內無提交副署可能申請失敗。BN(O)嘅審批鬆緊可以急升可以急跌申請人或會蒙受申請失敗嘅全盤損失,而過往表現並非未來表現嘅指標,所以申請前請參讀HMPO嘅文件作出風險評估,同埋尋求專家嘅意見。
去婚姻註冊處申請 核證副本
岩岩轉左Declaration form received, being processed
上次HMPO 彈我要重做副簽, 我搵左過尼泊爾人揸BC 既朋友簽左, 補返相同寄埋正本廁板+出世紙過去. 早2日轉左STATUS 做PLS CONTACT US, 但一直無收到EMAIL 叫我搵HMPO, 尋日我又SEND 左EMAIL 問有咩問題, 到而家都係REPLY, 我係咪應該主動打比佢地? 唔該巴打.
多謝
打去問9成都話入左電腦已經print 左,通常補交哂文件搞掂就會轉pls contact us
聽到你咁講, 我就放心啦, 我擔心左幾日, 唔該巴打.
識唔到人係bc仲要係專業人士又真係幾失敗
破地獄算唔算
換香港身份證國籍可唔可以寫British nation overseas?
道士又真係其中一種喪禮承辦人
特區新電子護照增設7款防偽特徵 個人資料頁背景改現國旗區旗 料第二季起推出
https://lih.kg/1004389

新CNO
鬼五馬六
其實若果資料頁捽甩兩支旗嘅話個設計都OK嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞