『薪火post』BNO 續期資訊(29) May姐有請

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
BNO+出生紙/結婚証書/歸化証明任一
今個月頭寄返本錯體俾佢,由佢地簽收左之後就無任何網上更新或者email update,要一直痴痴地等收dhl sms

俾巴打參考:
2 Jan 寄空郵掛號
7 Jan 成功派遞至hmpo
12 Jan 同日收sms及dhl folder
重有冇錯呀?
今日終於收到DHL拎返本BNO
個指南好有用
再錯真係喊出黎
btw睇完其他巴打既情況,hmpo做野真係好那西
下個POST名:

HMPO做野真係好那西
即係咁樣填係岩?
頭先由哥本哈根飛到柏林tegel機場拎完行李冇入境海關就入左境既,想拎印都得拎
長知識了
但可能寫俾人睇,人地反而唔明
申根區內
請問想聯絡佢的話除咗打電話
個Email係邊度搵?
唔該巴打
長知識了
只能夠online form問
啱啱由PRG出境返英國
排EU Passports
過唔到電子機但喺過到櫃位冇事
Scan完Passport好快放行
睇左3次都唔明,究竟咩意思
比美國領事館撚狗咁撚

想張特衰轉個簽證轉過BNO email問佢佢一時又得一時又唔比要用bno 申請過

仲有大半年飛而家真係兩頭唔到岸

係要重新申請
填過張DS160 再畀過錢再上過去Interview
兩年前填過
印象中係啱
無得轉。 你要美簽落BNO要重新科款申請,無論成功與否,你舊美簽會變無效。
神根區內國家之間基本上無邊境檢查

丹麥+德國係神根區內國家,兩國之間無正規邊境檢查(除特殊情況,例如難民潮或國際大型賽事)
冇問題
宜家身處美國
嗰陣整visa都係place of issue係uk(事實)
但passport係hk bno
入境嗰陣個關員問我好正常嘅問題
但見到british passport但整visa
問我之前係咪嚟過
第二次入境嗰個直頭就咁碌passport第一頁(佢以為係bc)
碌唔到碌到燥低講咗句wtf
最後佢揭入面睇我有visa
然後問咗句oh u got a visa
應該佢地都好出奇點解有本咁嘅怪胎passport
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞