『薪火post』BNO 續期資訊(29) May姐有請

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
想問下
我有本未到期,不過每一頁已經蓋哂印冇位
係咪都係照續期要求咁交文件?
yes
普通續期
大師級
點樣用得曬
好似係歐盟唔比佢推遲
用晒好難咩 我4年已經用完一本passport
依家機票咁平
歐盟先最想佢拖或者取消添
其實依家歐盟根本冇嘢做到(冇嘢做過)
只係英國全自動內鬥
我記得之前有新聞係歐盟屌鳩may姐
叫佢自己嘔個方案出嚟而唔係問歐盟點算
而且都企硬唔肯延期
脫歐搞死全歐洲呀
歐盟梗係屌英國啦
依家佢不停隔幾日又提英國可以收返添
不過係may姐corbyn同埋堆brexiteers明知冇deal過到都一意孤行嘛
may姐真係左右做人難
呢壇野真係唔知會點收科
我得三十幾頁
呢幾年因為工作需要先咁快用完
no deal is better than a bad deal
我目標係創業移民
200萬港紙
細路相用First Passport續期,搵咗BC朋友副簽同交咗以下文件:

Declaration form (包副簽)
近照 x2 (其中一張有副簽)
舊BNO 正本
特區護照 正本
身份證 影印本
出世紙 正本

7-1-2019 DHL送去
希望冇任何意外啦

進度 
7-1-2019 DHL送去
10-1-2019 送到HPMO
11-1-2019 Declaration form received, being processed
22-1-2019 轉Dispatched

辛苦咁多位巴打,未續既希望可以幫到你
有興趣睇brexit移民後政策可以睇呢個white paper
主要係proposal但唔知會唔會落實
https://www.bbc.co.uk/news/amp/uk-politics-46613900
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/766465/The-UKs-future-skills-based-immigration-system-print-ready.pdf

Highlights:
Low skill migrant visa (12-month visa, will not lead to settlement)
Tier 2 general visa no longer requires labour test
No cap on tier 2 general visa
個邊岩岩卑左EMAIL 我
話我寄去個本舊BNO 已經CANCEL JOR
資料庫話我有另一本
但我明明得寄去個本...
無理由我屋企人記錯
而家都唔點搞
你寄畀佢哋嗰本係唔係剪咗角嘅?
個本無剪角
補交文件後如果無問題最快幾時轉dispatch?
我有兩個no.
係分開兩日送
Speedpost個status幾日冇郁過
好不安

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞