『薪火post』BNO 續期資訊(29) May姐有請

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
留名
留名,希望
BNO平權
支爆
香港獨立
覆左你D咩

你交左先知錯?
錯HKID Number in official observation
我睇過個application應該無打過自己HKID
應該唔係我錯,係佢睇錯我個ID copy 打錯
濕濕碎啦 我連名都可以打錯
住址證明 寄一份英文地址銀行信 加一份 中文地址既政府信 比佢收唔收貨 thx
一份英文地址銀行信就ok
請教巴打
我都岩岩今日收到本野,又係錯名,Wing 變Ving
係咪要寄番本野比番果邊處理果個officer再整過?
駛唔駛再寄多張相去?
send封email去 佢會教你點搞
應該係send返本passport+封信話咩事同出世紙就ok
好,我試下先,唔該哂巴打
幾日前佢就話仲要我寄啲政府文件去證明個resident state in HK, 我都未寄番過去
前日就寄本新既番黎
果邊個office真係好難捉摸
仲未轉status 每日朝早 淨係睇一次 等到好心急
HMPO D人做野真係好那西

最近呢句成日出現
以為香港公務員夠出色
點知果邊仲
終於今日輪到我寄

反正都係要去郵局 用八達通比cash好過
真 揀櫃檯比好過
上個post講過 我同細佬一齊寄去申請
早幾日我status dispatched
今日終於連細佬嗰本都dispatched 埋。
遲下再詳細分享下
香港公務員叫有效率
衰既係委任既局長同司長
bno平權
支爆亡
香港歸英
24/12 寄
31/12 到HMPO
啱啱再check status轉咗dispatched
17頁係資料 痴線
選舉事務處係政府嘅,緊係無問題
記得個名要同身份證+舊BNO一樣,同埋封信係寫英文地址就可以

至於父母出世紙同結婚證明份form第2頁有寫清楚。簡單黎講總之你係香港申請同埋用香港特區護照/BNO出入境就唔使交,除非HMPO另外出email要你交 (有錯請指正)
btw如果有認真睇doc睇form呢啲問題應該唔會出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞