『薪火post』BNO 續期資訊(29) May姐有請

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
可嘗試uk/eu機->fail->uk/eu人手
如果個關員好嘅話會幫你搞埋
但預咗俾佢叫返你排other先
練定呢堆英文先
去歐盟國家我明,因為真係出左聲明
bno雖然冇居留權,但橫睇掂睇所係「UK HOlDER 」
Official website
背定呢句
Rights as a British national (overseas)
You can:

hold a British passport
get consular assistance and protection from UK diplomatic posts
However, you:

are subject to immigration controls and don’t have the automatic right to live or work in the UK
aren’t considered a UK national by the European Union (EU)
Gotrip 紅資公司放假料好正常
British Passport同UK passport可以有唔同定義
UK = Great Britain + Northern Ireland + 附近島嶼
Even Gibraltar都唔係part of the UK
所以佢個到寫UK/EU passport真係可以exclude BNO 但你可以嘈話Gatwick & Hearthrow offical website係話明British Nationals都可以用呢條channel
Thank you
電話save低定先
同關員吹幾句冇所謂出動到英警扣留就唔好
係解釋唔到㗎
我聽過you’re not british, only British national,you’re British, but this’s not UK passport,咩奇怪解釋都聽過
兩邊都有可能俾人點走
所以睇你想點
道理上BNO排UK/EU你同佢拗到天黑都係你啱,但實際上你入境唔係打MMA嘛,都係求順順利利啫 噉咪佢講咩咪咩囉
自膠 Heathrow*

拎住呢張同佢拗
想問下本特哀過左期幾年冇續洗唔洗印埋寄去?
未剪角(void)一律要

好嘅教材
睇啲唔睇啲會攪到自己
HMPO話要時間處理數據,限定時間內提供唔到數字,最快都要2月頭

睇黎今年我太早入FOI
我想問佢叫你補新副簽,90日內交齊資料,係咪從新計過?定跟原申請日?
重新計過

唔該認真睇doc

90日係指你畀咗錢之後你有90日時間交form同文件。

到啲staff check你文件,認為有嘢你要補交,佢就會通知你交返,由通知你嗰日起,你會有六個星期時間補交呢啲文件。
好似話而家得返80日交form同文件
doc咪有寫囉
6weeks呀仲90日
啱啱睇咗官方文件,仲係90日
北愛攪唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞