『薪火post』BNO 續期資訊(29) May姐有請

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
Thank you for sending me a copy of your expired Hong Kong passport personal details page.
You sent a copy of your Hong Kong Permanent Identity Card, and Change of Name Deed as evidence to support this application. However, the name shown on the above documents is different from the name on your Hong Kong passport and address evidence documents. For security purposes, we cannot issue a British passport if you hold a passport (British or foreign), travel or ID document in a different name.
For us to issue a passport in the name of 放學去撚狗 you need to change the name shown on your Hong Kong passport, and then send me a copy of your new personal details page from the new passport, with another official document/utility bill, showing your new name and address.
Once I receive the above documents, I will be able to proceed with your application.

要renew 返本廁所板先得
唔見咗廁所板係咪要報失咗先可以renew
唔比副簽 得唔得架
標準答案:跟份from指示做

你舊護照張相同你依家個樣差幾多?
如果兩者差唔多而你又搵唔到人副署,不如留空博一博,我就係成功例子
樓上好多巴絲搵到垃圾級別副署,結果HMPO彈回頭

**以上例子係現BN(O)持有人談及過往申請並如果申請人限時內無提交副署可能申請失敗。BN(O)嘅審批鬆緊可以急升可以急跌申請人或會蒙受申請失敗嘅全盤損失,而過往表現並非未來表現嘅指標,所以申請前請參讀HMPO嘅文件作出風險評估,同埋尋求專家嘅意見。
限期依啲嘢應該有得酌情嘅 if you ask nicely
始終係你控制唔到嘅因素
最緊要你解釋咗情況先同埋唔好預太抆
doc 係咪應該加返句,提醒返改咗名嘅話所有證明文件或影印本 (包括任何非英國護照) 都要用新名呢
點解你地要唔俾?
想問下佢要我寄 我 我父母出世紙 假設搵唔到 去補領張核實副本比hmpo 接唔接受
有政府鋼印就得
好的 啱啱收到要補交 要反轉屋企搵下先 唔該你
請問各位巴打,我無BNO正本,只搵到一張影印本

因為我同屋企人脫離左關係,所以攞唔到出世紙
亦唔識可幫副簽既人
係唔係好低機會可以續簽到

另外今年內我有打算改名,續簽應該等改名後連改名契寄去,定等到完成續簽後再申請改名好d...
唔知有無巴打試過事後改名
我又要講多次

90日期限係指你由網上申請兼畀咗錢嗰刻計,直到HMPO收咗你文件為止,你已經交過文件,佢哋已經收咗,仲計乜嘢90日

補交文件嘅期限係由佢出信通知你嗰日計起六個星期

我想問究竟咩地方會令你哋覺得嗰90日係會不斷計落去
我就係差香港passport ,十幾年無renew過廁所板,重要搵唔返
對唔住巴打
睇doc啦,有教架

就算第一張出畀你嗰張出世紙都係核證副本黎,真嗰張唔會畀你,入境處keep嘅。
出世紙可以向入境處拎過份核證副本
1. 出世紙係可以補領,而且你鍾意係可以申請幾百張黎貼在牆紙都得
2. 副署無辦法答你,自己諗辦法
3. 我就建議你改咗名先發續,唔係你十年後又要大搞一場先續得到
btw 你有影印本已經好過嗰啲乜都搵唔到嘅申請人
大家唔好學我 其實我有本特區都無寄過去
copy都無寄 咪一樣續到
唔計仲有本唔同名嘅泰國passport 寄埋去一定仲麻煩
係會續到,佢唔知你有無其他護照架嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞