『薪火post』BNO 續期資訊(29) May姐有請

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
一黎搵唔到
二黎要人地個簽名做証明唔係個個都肯
我已經寫咗6weeks都可以失明嘅真係冇得唔一聲長嘆

首先你要問返
1a.張轉名契最遲喺邊日leave到HMPO
1b.佢會點樣寄返畀你
有咗呢兩個info之後幾時會收到就係bb班加減數level

2.畀additional document嘅deadline喺exectly邊月邊日
你book咗期嘅話就加返整cno要幾多個工作天+寄過去HMPO要幾多日
抆水嘅,negociate有冇得延長
長知識了!多謝酸民同哈力馬龍巴打
我仲以為出世紙都要父母證明先做到補領添 睇黎比錢就得
副簽我可能試唔比先,佢問到再睇下點
至於改名,我希望盡快諗到改咩名先
係,網上俾錢,係咁多
柏林返哥本哈根係申根區國家關係所以無passport control
我都係用選舉事務處封信做地址證明
啲德文
問題係制度要咁做
咁就唔應該諗唔洗比副簽
應該轉咗Status
我28日寄嘅都轉咗
last case一定countersign喎🤔
都係嗰句啦
廿幾三十歲人都識唔到一個同學/同事/老師/長輩信得過你肯幫你簽名嘅
其實應該檢討下自己
俾多D文件搏下無壞
有啲咁既事
副署人身份首要係bc+專業人士,次要係bc+非專業人士
即係bc身份先有意思,非bc副署既隨時俾HMPO當成垃圾級別副署
樓上有人搵特區護照持有人副署俾HMPO彈回頭,有人搵bc但家庭主婦都係彈回頭
要知道唔係人人都識得幾個bc可以幫手做副署
即係你要佢地檢討自己唔係住英國?交際圈唔係英國人?
因為係唔會有回音嘅 有嗰陣已經係dhl sms
今日終於收到新BNo
1月8定9號寄
13號14號英國收到
25號左右搞掂
今日收到

我續果本應該係小童BNO
網上填完份表再印出黎,
佢份野有叫我副簽,但我空左冇理照寄
好彩最後冇事照pass
Btw 通常bno nationality 寫chinese定 British national overseas
自己試過幫人簽ok
BNO+非專業人士
British National (Overseas)
唔通你想用明朝嘅劍斬清朝嘅官?
護照上面個Nationality寫咩咪寫咩囉
國籍 =/= 族裔
不嬲都係話博個officer鬆手
仲有好多人連副署欄都吉左佢
但上面有人要班「搵過但冇合資格副署人」既巴打檢討我就忍唔住口多咁解
過到關講風涼話有邊個唔識?
但係大家都係坐住名為BN(O)既船,救到一個得一個咁啦
bno有正當職業應該都ok既
yes, 其實我身邊都真係冇乜BC/BNO holder (我拎返BNO前得一兩個), 好彩當時我申請唔洗countersign
到我拎返BNO後, 幫幾個朋友countersign返, 反正大家都係BNO, 仲計乜, 幫得一個得一個啦

利申: BNO專業人士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞