『薪火post』BNO 續期資訊(29) May姐有請

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
睇下個人資料頁係唔係有3滴油漬

仲有最尾個頁有張貼紙要大大力搣先得
你預會嚴緊好多
唔會,
你搵番我之前幫女朋友申請個reply
幫女朋友係英國續BNO, 佢本身揸特區 student visa 入英國, 之後先發現原來自己有bno

交嘅文件有:
form (+£80.5)
我幫佢簽 ge countersign
bb bno 正本
特區正本
hkid 彩色副本
證件相2張
另外一封信寫話我幫佢簽個countersignature 唔太啱條件

20/11: 朝早係郵局寄出 1st class special delivery
21/11: Royal mail delivered at 9:21am
HMPO- Declaration form received, being processed
26/11: 0921 sms from HMPO: "You should receive your new passport within a few working days. We’ll send your supporting documents separately."

29/11: 朝早10點新passport 同original documents俾人入咗落屋企入面
港島獨立
點解會寫ISLAND上去
高級D
頭post又多一個珍藏
Kowloon Peninsula
Kwai Chung
唔止3滴,我有4滴
收到Passport Share下先:
系統自動分咗我係Adult first time要副簽
填form個陣因為完全無grandparents資料所以無填+無填remarks
屋企人有BNO所以有填埋no. 但我無寄過去
文件有--
身份證正背面彩印
特衰成本彩印
出世紙正背面彩印
稅單
舊BNO正本
副簽部分搵咗個職業合資格,岩岩續咗BNO嘅朋友幫我搞+簽名相
我 5滴
即係其實堆文件同個流程都大致上無分別?
唔該哂巴打先
想問下點解會被歸類要副簽

岩岩申請左,declaration form要副簽
睇左doc.
“Are you still recognizable from the photo in your current passport?”
我無呢句比我選擇

grandparents無填到,因為真係唔知,有打remark

想知係咪declaration form出左要副簽就一定要填
因為

如你的紅色封面英國護照為2003年或之前簽發,必須以首次申請英國護照方式申請。(First British passport 首次申請護照)

上次renew係幾時?
最近食多左fish & chips
BB仔既事,唔想用特區護照,所以續BNO
中左如你的紅色封面英國護照為2003年或之前簽發,必須以首次申請英國護照方式申請。(First British passport 首次申請護照)

所以係歸類做首次申請護照
thanks 巴打

你既place of birth 已加入template

下個post起就會見到
英國嗰邊話我係first adult passport要我俾自己同父母出世紙
但老母喺大陸出世,老豆過左身好耐
點算
老母有冇歸化証明?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞