『薪火post』BNO 續期資訊(29) May姐有請

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
黎緊去巴塞試下用先
我都係frd搭frd咁搵到個續左bno既幫我副簽就得左
我1月3日send 本passport去英國,1月14就收得返
當年18換個陣佢有問你英國籍定中國籍
之前u grad 填陪審團資料 ,填國籍填左英國國民(海外),交左番去入境處。
You indicated that the country or authority that issued your passport (or travel document) is different from your country/region of origin (Nationality). If this is incorrect, please change it below.

想申請美國簽證但資料有入錯咩!?
country/authority我簡左UK
region of origin 簡左hong kong BNO
入境個網只有英國揀、無海外
想試下揀英國
但帶住兩老一齊換,驚到時個入境玩野
佢無話你錯,只係叫你double check,check完無錯咪Save and Continue
其實HMPO收到form會唔會send email俾我,我件件15號到英國之後就無updated 過state
請問爸打係當Adult First Time?
係呀
咁我咁樣填係岩既?
有無咁難搵?
基本上識左你超過兩年有正職既人就簽得
揸特區護照都可以簽
特區護照試過俾人reject咗要再搵副簽
唔知唔好亂講啦
啱啱去郵局寄左普通空郵+掛號信
試下冇填副署過唔過到
稍後再報告

以下之前講過既報告
9/1 寄普通空郵+掛號信
印象中14/1左右 HMPO簽收
28/1 收到新BNO

寄過去既文件如下
小學樣嘅bno
有要求但冇副署嘅declaration form
相2張
身份證彩印
特區護照正本
銀行信做地址證明

各位冇人副署既巴打照博一博
最後多謝各位巴打整理嘅資料

之前save落....邊個巴打既我就唔記得了

想請問爸媽唔係香港出世,冇出世紙嘅話
可以交啲咩
依家仲搵緊佢哋張結婚證書,希望有
副簽反而搵到人幫我,爭父母呢到
咦睇漏if different sorry
即係唔使交父母出世紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞