『薪火post』BNO 續期資訊(29) May姐有請

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
講返今朝入境丹麥先,行左去all passport 通道,個職員見到本bno呆左下,我估佢應該係諗UK護照做唔行EU通道,跟住照左幾頁燈同問我留幾日之後比左印仔就放行
正呀
無其他外國籍人幫你?
學校老師?
星期二send左空郵掛號 希望過年後有
DHL 國際快遞唔可以塞信箱咖喎!
可以投訴要求賠償
屌原來可以賠錢
我嗰時見入面啲野本身都唔係直所以無投訴
張出世紙如過你本身冇折痕,比人摺左,咁已經可以當damage,要求claim錢比你做過張,前提係有寫清楚do not fold

又或者,你係可以投訴,份嘢明明係國際快遞,咁係一定要簽署,點解而家唔係親手交到地址而係有第三者冒我簽左
要補充一點,就係do not fold 係一個extra 服務,要比錢嘅,比左錢佢照摺,咁係有權要求查

就算唔係要R錢賠,都要佢搵返個員工叫佢不能再亂黎。

再講,dhl國際急件係signiture required,不可以放信箱。大佬隨時係寄護照咖嘛,護照放信箱?唔L係嘛
唉蠢撚咗
係指信箱定智能櫃?因為我初初都以為一定要上門簽收,但原來有得揀service point就咁入passcode就得。我個個係用A5信封,淨係寄返啲正本過嚟,稅單+舊BNO ,其他副本全部無收返
睇嚟countersign收緊左好多
我都係學生 上年幫fd countersign都仲得

老師/家庭醫生得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞