暗瘡爛臉 想死 搞好耐都處理唔到

666 回覆
329 Like 14 Dislike
試下唔食加工野同糖先
食四環素
我個陣食左四個月
斷左尾
之後注重保濕 我用curel隻保濕
本身塊面好易敏感 但用依隻冇事
Keep住依家兩三年都冇翻發
抗生素 之後 4環素 之後 a酸 條路好似咁?
我同樓主一樣,19歲先開始爆,以前暗瘡都冇粒
咁就錯 我係一直都有 近呢3年嚴重
打laser有幫助嗎
食啦反正都無野差得過依家 搏一搏 同埋洗唔洗都食睇醫生點講 踏出第一步先啦
你好似都係冇乜決心咁咋喎
我之前爛得仲勁過你
巴打睇你張圖其實真係唔算好嚴重
但我都明生撚緊果時幾多人同你講唔嚴重都冇用 自己講得嚴重就已經好絕望
我覺得 首先執返正個觀念先 暗瘡係因為皮脂分泌出左問題 塞左先會生
好多時點解會爛面 就係因為開始生左幾粒瘡之後人就慌 病急亂投醫
用好多你嘅皮膚根本唔需要嘅野
太滋潤,甚至有油有各種植物萃取,養到啲粉刺肥肥白白
見你覆話又敷mask廁所啲野又多過老母 好有可能就係用緊好多皮膚唔需要嘅product
有時間嘅推薦你去睇睇輕鬆美膚呢個Facebook page 係台灣皮膚科醫生嘅page黎
睇下佢啲靠腰文攞返啲觀念到底有咩應該做有咩唔應該做先

暗瘡係病黎 人人都會病 病左梗係去睇醫生啦
就算唔係好似上面啲巴絲咁講要食A酸 去睇醫生伶啲意見都好丫

利申facial又做過 食過抗生素 而家食緊A酸好耐冇生暗瘡
我都講 就算唔食都係要睇醫生
我試哂所有方法都冇效
做運動 戒口 早訓
之後求其睇左個皮膚科醫生
佢開左四環素同埋藥膏比我
藥膏查查下已經冇乜用
不過我之後繼續去藥房買四環素
食左四個月就好番
不過我個陣好乖 早晚一粒 四個月冇斷過
盡量飲多啲水
我一向都冇乜爆瘡,唔係好知點幫樓主,但我老友以前都係因為暗瘡搞到個人成日好sad,所以先想幫手
聽朝影一張畀大家睇下,小弟會放下自己諗法 交畀大家定斷我皮膚差唔差 好多謝咁多位既意見
行出街大部分人都無瘡 其實好傷心
最煩係隔一排生幾粒 啲印又退得超慢咁
呢啲情況食唔食A酸好
Same
前幾年突然爆暗瘡 睇過中醫冇用 之後去普通科睇食抗生素好返 食左個半月
又係呢啲月經post
大把巴絲分享過一定要去睇西醫啦
講到想死嘅心都有都唔去睇醫生
利申 仲嚴重過你睇西醫食荷爾蒙藥好番哂 淨低啲印
唔好搽任何護膚品,經驗話我知呢D化學野真係會令人越來越差,比如冬天搽D護膚膏,往年明明無事,一年搽左後唔搽會嚴重到甩白皮屑,之後打死都唔搽

另令一定要早D返, 早訓兩個鍾差好多 其他唔洗點做
戒唔到糖試左戒奶先
奶真係會令人生暗瘡
朝早杯牛奶唔好再飲喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞