暗瘡爛臉 想死 搞好耐都處理唔到

666 回覆
329 Like 14 Dislike
我都唔係好記得
好似一日兩粒
但我諗醫生會睇情況決定
由中二開始爛面
冇睇醫生 冇搽野
中四突然完全好返
但三年前
突然塊面生咗幾粒瘡 走去做針清
屌你老母做完塊面爛撚哂
嚴重過樓主好多
本身冇事嘅位都爛 係真係爛撚哂
好撚恐怖 日日照鏡見到塊面都會喊
食過半年抗生素都冇用
之後都放棄咗
依家好返少少 但真係好掛住皮光肉滑嘅自己
開始睇返醫生 但佢都仲係開抗生素比我
下次覆診想要求食a酸
想問食a酸係咪一定有惡化期
其實真係好絶望 每次做完一啲野
以為捱過惡化期就得 點知過咗咁耐都係咁
屌 我真係就黎走去跳樓
個人好冇自信 同人講野唔敢直視人地
信美上美呢間野
食a酸啦 食到斷尾
有無試過ad plus呢個牌子?
有幾個同事都係長期爛面 用左一排都好返好多
如果你仲想試野既話
屌同樓主情況你一樣!
雖然無實質證據顯示 但醫生有同病人講過牛奶盡量唔好飲, 蛋都係
食A酸以前爛面好多年
好明你既感受
兩樣都有
乜都試過晒
依家佛系療法算
唔好飲奶啊...奶類製品會令到皮膚易啲發炎
要早訓同埋飲多啲水
解決暗瘡一定唔係一朝一夕既事
但係你要記住 好多人同你一樣有暗瘡問題
唔係淨係得你一個
心情好影響到皮膚狀況
利申 試過爛面到唔想番學 最後食a酸好番哂
係...又唔用得果酸護膚 又唔搽得暗瘡膏
但濕疹辛苦過生瘡 放棄治療了
睇西醫
中醫冇撚用
唔撚洗諗,A酸啦,現代科學暗瘡已經係有得醫,唔洗灰心
今年24歲,12歲已經不停生石頭瘡,下巴、人中、鼻,生到眉位都有,塊面無一處係白淨靚嘅,每一日都有新嘅生出嚟
22歲先開始食A酸 我好後悔咁遲但都無計,出嚟做野先有錢
食咗半年有多,終於有返塊乾淨嘅皮膚,加上應該基因問題,好幸運地無留得太多青雞面嘅疤痕

其他嘅肌斷食、中醫、抗生素、facial、天然護膚品我都試過曬,就係無撚用,我都試過有滿臉暗瘡嘅朋友做完facial好返曬,我咪走去跟佢囉,但我真係唔work,反而浪費咗錢
我都係連登開過肌斷食post,但之後都重新生暗瘡,加上臨畢業又大壓力,反而更嚴重咗

你要明白暗瘡生成咁係一個病,病係要醫
果啲叫人唔好食A酸嘅人大部份都無試過生得咁勁

我以前啲皮膚油到PK,而家食完之後膚質都變成中性無以前咁癲,做返普通化妝,無人會知我以前生得咁勁過

我係睇尖沙咀蘇文輝,個陣一個月大約用2000蚊
要捱過一開頭好乾、懷疑啲藥係咪真係有用果個時期
因為真係會好的
只要你肯去食。其實你先睇醫生,佢都會叫你諗一諗,會比本野你了解下你自己適唔適合食,有啲咩要注意
同埋佢會評估下你嘅程度係咪抗生素OR避孕藥已經控制到個情況
加油樓主 生到咁唔係你嘅錯 係身體有問題出現呀
有冇人已經去到膠着狀態
即係唔會去到爛面,但keep住生下停下,無限loop 當你以為靚晒,又生返2 3粒。d 印退到7788, 又生2粒。靚左1個星期,小爆發 額頭生 4 5 粒...
睇醫生 佢覺得唔嚴重(佢應該睇開爛面,所以對比下一定唔嚴重)所以正係俾藥膏

點算 呢d case食a酸會唔會太誇張?
食A酸,醫生睇情況開架嘛,劑量又唔係高,又唔會食一世
不過食咗就要跟足療程,同補水飲水,同埋情緒可能會低落
睇皮膚科 有用 我妹男朋友都係好嚴重 兒家睇完好番 但睇一次都幾貴
中醫有試過加針灸,之前食左中藥半年,呢幾個星期加埋針灸,開始feel到好有進展
去睇西醫啦 7年嚟我試過好多方法都搞唔掂 仲越嚟越嚴重 近排睇完醫生就好返晒 等緊啲印退
你咁樣最好快手睇醫生 戒糖/水果入面既糖就ok,因為糖會增加發炎,令你睇落仲勁,你咁既情況通常醫生會開抗生素比你先
睇過 有效 食抗生素好返
你要睇就快啲打去book 新症應該要等一排
你當生暗瘡係皮膚病 有病就要去睇醫生食藥咁
唔好再睇中醫 哂鳩氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞