暗瘡爛臉 想死 搞好耐都處理唔到

666 回覆
329 Like 14 Dislike
巴打呢個測試喺邊度做同幾錢?
有啲興趣想做下
係咪避咗佢高class嗰啲就冇乜事?

俾兩張食A酸前後對比圖樓主睇睇
左圖係食A酸前爛得日勁果陣
右圖係食完A酸療程(9個月)半年後

睇完樓主應該會有返啲希望,加油

俾兩張食A酸前後對比圖樓主睇睇
左圖係食A酸前爛得最勁果陣
右圖係食完A酸療程(9個月)半年後

睇完樓主應該會有返啲希望,加油

打錯字自膠
好勁
我都想做下
心滿意足啦食完可以咁既話
Book左下星期
我咪又係食足療程都復發
好驚會復發
我而家都係食第二次,第一次食左半年。夠晒mg,但相隔左差不多9年幾先再大爆發,但都無第一次咁西利
不過暗瘡呢d真係睇體質,就算過晒青春期都係會生
都係果句,愈早睇愈早食,愈唔洗留疤留印
唔係有d好返跟住又生,無限loop塊面只會愈來愈花
試下食A 酸
我係過來人 明白果種感受
試過中醫 食supplement 戒奶 牛 甜 戒丁 Facial
係好左 但係個人會好壓抑
中醫D藥搞到我爆得仲勁
基本上係惡性循環
爆瘡->冇自信->心情差->爆得仲勁
最後忍唔住去左睇醫生
本身醫生開消炎 四環素 + 外用藥膏
成效唔大
之後直接同醫生講想試食A 酸
A 酸係會有副作用
皮膚會好乾 有爆發期 呢D 都係真
隻藥寫明食完係會有抑鬱既跡象
但我自己就唔覺得有
因為本身爆瘡呢件事已經夠抑鬱
以前都係因為爆瘡搞到自己好唔開心
浪費左好多時間去試唔同偏方 但係唔係個個人都岩用
作為過來人 我係會建議大家去睇西醫
唔好再拖落去
爆瘡果種辛苦只有有經歷過既人先會明
你身邊既同事 朋友 甚至係屋企人
都好難理解到你既痛苦
有時仲會係你傷口上面曬鹽
話你少少事就唔開心
叫你早D訓 戒口 樂觀D
但係作為一個病人 聽到呢D 只會覺得un 耳
佢地完全唔會明果種試哂好多方法都解決唔到件事既心情
但係我明白有好多人都受到皮膚問題困擾
唔好灰心 試下去睇西醫
唔好亂用護膚品
呢條路係好難行
但係一定會見到終點
You are not alone
以前好慘…
有冇人不停流鼻血
我成臉印 再加生瘡
你最後個句好黑人憎
正想測下,有咩plan好。邊間。
追咗幾個暗瘡POST都見有人介紹荃灣嗰個醫生
今朝去咗睇,佢話我塊面係玫瑰座瘡,仲加多句極難斷尾
佢問我有冇試過某2種抗生素同消炎藥
我話有 但完全唔work 一停藥又爆
佢就話咁就麻煩
然後開咗啲再勁少少嘅藥俾我試下

我問佢駛唔駛食A酸
佢話我呢個情況完全唔適合食 食咗塊面仲紅
連A酸冇用 我都已經唔知點

好想死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞