暗瘡爛臉 想死 搞好耐都處理唔到

666 回覆
329 Like 14 Dislike
認真答你 戒牛戒奶戒甜野(盡可能糖都唔好食粒)早少少訓同飲多d水 跟住食a酸 最好早晚用保濕既洗面奶 因為食完a酸好乾 等佢慢慢退 退哂仲有d印再茶返d喜療疤
食a酸啦
我之前生得嚴重過你十倍 出街唔係戴口罩就化妝遮住 有時誇張到照鏡會照到喊
我又食中藥又做針清 但係一路都唔好 針清仲要好痛
最後我選擇左食a酸 食左3個月就好返哂(但係我連續食左6個月) 停左藥半年到依家都冇再生過一粒
我除左臉乾嘴唇乾之外就冇乜副作用 依家塊臉仲要冇乜印
睇西醫睇大半年搽a酸 加食抗生素d fd食完藥都好少生

荃灣南x8樓 皮膚科
暗瘡最勁個時幾乎每日訓醒枕頭袋都有血
由中二三困擾到中六 戒口戒牛奶戒刮戒凍早訓都試過冇用
中西醫都睇過但都冇用
最後個中醫叫我買龜煲湯竟然醫好左
印都唔深,洞就完全冇
上面有人話咩每日換毛巾 其實最好係直頭唔好用毛巾抹臉 洗完臉用紙巾印乾佢就可以
仲有聽講同朝早洗面係應該只用清水洗 你可以試試
A酸啦,我同兩個fd食完 依家好曬
有暗瘡唔好做針清
佢挑完粒暗瘡,支針有個啲膿同細菌
通常啲美容院都唔會消毒又直接去清臉上其他毛孔
清個時手勢唔好又會整損,之後就搞到成臉都有菌
成塊臉爆瘡爛曬
要做針清都等到無暗瘡先好去做
sans soucis嘅暗瘡水勁好用 百幾蚊唔算貴 ching不妨試下
A酸解決一切痛苦
有時內分泌失調都會生暗瘡
如果係的話應該A酸都無用?
呢D case係咪應該要食荷爾蒙調理返
同埋聽聞A酸副作用好大
睇醫生 要係皮膚專科
醫生叫你食咩先好食
千祈唔好自己買
聽醫生話
利申:皮膚以前都好撚差
差撚咗幾年
心理壓力有幾大我明 係真係頹撚到仆街
試過自己換護膚品 乜鳩天然呀有機呀無乜無乜
肌斷食 睇中醫 調整健康生活習慣
通通冇撚用
去咗睇皮膚專科 依家好翻九成
食咗藥 非A酸 茶藥膏 專用醫生開嘅護膚品
所以 都係睇皮膚專科啦
自己第一次診金 連藥物藥膏藥 千幾銀
有健康保險嘅話去咗家庭醫生睇咗先 攞張轉介信先好睇皮膚專科 唔係冇得claim haha
琴日照鏡明明紅撚曬
飲多幾碗涼茶
少油少煎炸
勤洗臉
發炎既地方搽消毒紙巾/火酒

好得好快又冇疤

岩啦,繼續睇中醫
如果你係巴打 唔駛諗即刻食a酸
絲打如果年紀唔大 未諗住生仔 都即食
https://t.me/wai27
清唔該哂你
明白
根本生暗瘡 都係一種病 係要盡快醫 唔係會留印同洞 重麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞