暗瘡爛臉 想死 搞好耐都處理唔到

666 回覆
329 Like 14 Dislike
垃圾post
繼續去d美容院/醫生比人昆啦,佢地一定吊撚住你,吊返一年兩年先比你走,到時佢地就賺撚到呢。dllm
我番去影一影我用既產唔畀你睇 我洗臉DIY 阿勒坡 肥皂
之後就會用 爽膚水 再用一隻透明質酸B5補水精華 隔一陣再用Cream
有時洗頭水都關事
試下啲唔會敏感嘅洗頭水
爸打 我以前都係咁 ,天生多面油,啲瘡生得好勁 ,日日頭dupdup ,同人講野好怕人地望住啲瘡。最尾決定食a酸搞掂,so far停藥一年,油量正常,無復發。

食個陣仲讀緊U,所以可以瘋狂走堂渡過爆發期

其實本身家人都唔係幾想我食,但係後尾我真係下定曬決心。生瘡生得耐好影響日常生活,無自信唔講啦,平時做好多日常活動都會無咩心情:

食海鮮牛肉:啲中醫話毒,食個陣驚爆瘡
飲甜野:西醫又話有影響
曬太陽:對皮膚唔好
商場行街:太光猛啲瘡好明顯
識女仔:怕人地近啲睇會嫌棄

最傷係啲親戚成日懶好心叫你洗下面,飲下啲湯水

雖然好多野宜家睇翻自己都覺得個時太過在意,因為真係好多人(包括女仔)唔在意你啲暗瘡 但係有時自己care就係care。

所以個時決定一定要搞掂啲瘡佢,還我正常生活 希望你都盡快好翻啦!
[img]圖片網址[/img]
未食到a 酸前, 用呢隻頂一頂
三日見效
萬寧有售, 100蚊支 (用過)

btw 雖然好難, 但最緊要忍到手, 唔整d 瘡
巴打睇左邊位?你打既都我一鳩樣
中環 黎醫生,不過其實都係食a酸,個個醫生都一樣。

個時佢好似開 $28 20mg o牌

佢好多客,新症要排幾個月 你唔好搵佢喇
黎緊睇莊醫生
見你篇文同自己以前好似 入黎鼓勵下,快啲睇醫生,咪q送錢俾美容狗同pk護膚品牌啦
我明
呢隻用到搽既位 又甩皮又紅 但去唔到暗瘡
我自己用就ok, 可能我油性皮膚, 好油嗰隻
師兄而家靚曬塊臉?
藍田 林醫生
1600左右
流程:驗血、磅重、計劑量
藥(一個月量):A酸藥、抗生素、藥膏、洗臉膏
會keep住影相做記錄比較進展程度
另有激光去印3000左右(睇你有無需要)
激光係最快最有效
我有問過皮膚科醫生 有濕疹都可以開a酸你食 但要用類固醇control濕疹
(咁就有兩大問題 類固醇上癮同類固醇唔搽得係暗瘡位 )
通常係會食抗生素既 姐係你都食過既四環素 如果會胃痛佢咪俾埋胃藥你一齊食囉 通常一食都要2個月以上
我自己經驗係食個陣咪好 一停藥就生返

另外通常都有藥膏俾你搽 但你皮膚乾 搽得你預左更乾

我自己試過有用既野
1.好似上邊巴打咁 check食物敏感 我都係蛋同奶 戒左之後面既濕疹好返 得返嘴角 依家間中食下都冇事
2.用超級溫和既果酸產品 例如takami skin peel
保濕用d水狀既 太lup太潤一定生瘡
3.出街搽d控油粉/得閒印下油 但有濕疹既位又唔可以俾佢太乾
4.用過一隻gel mask 去石頭瘡幾勁 急救用 敷幾次就平左 miyas work薰衣草mask
但感覺入面都係有粒野 最後都係要針清挑出黎(因為用唔到勁果酸/a酸清底層)
停藥以黎一粒瘡都無,最多一兩粒針咁細ge,兩日就唔見咗

啲色印得翻啲超淺粉紅,無人會覺得係印

係鼻頭以前生得多有啲凸出黎ge bump,不過都唔係好覺,醫生話過可以做啲冷凍手術整走佢,不過效果唔大,我見唔太覺就無整了
依隻成份都算係first line medication
係得既一早好返 唔洗諗抗生素同a酸啦
我混合偏乾,參考下
咁神奇??
全世界都覺得黃光係最flattering個啵
黃光係暖光,所以睇落皮膚會好好
反而係白光 或者自然光 皮膚會睇到更多瑕疵
有兩粒近睇會睇到,顏色淡,但凸好勁石頭瘡,可以點處理?
己經係到個幾月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞