蘋果廣告製作公司(8)

1001 回覆
81 Like 58 Dislike
《AXA 安盛呈獻 My Love Andy Lau World Tour - Hong Kong 2018》-
《取消 2018年12月28日至2019年1月3日 共7場演唱會 特別通告》

日前劉德華先生因喉嚨發炎,醫生建議休息,忍痛宣布取消3場演唱會。今日在醫院經醫生確診患上流感,需全面休息。主辦機構現決定宣布取消剩餘4場(2018年12月31日至2019年1月3日)的所有場次。
在此向所有支持、愛護劉德華先生的已購票人士再一次表達萬分的歉意。請持有2018年12月28日至2019年1月3日演唱會有效門票人士務必保留門票。主辦機構將會盡快公布後續安排事宜。

日前劉德華先生因喉嚨發炎,醫生建議休息,忍痛宣布取消3場演唱會。今日在醫院經醫生確診患上流感,需全面休息。主辦機構現決定宣布取消剩餘4場(2018年12月31日至2019年1月3日)的所有場次。

https://www.facebook.com/MyLoveAndyLauWorldTour/photos/a.2196953693910934/2264870313785938/?type=3&theater
明顯係怕左幕後黑手,焗住取消,否則死得人多
一定關事啦
華仔根本就唔係搞政治嘅材料
搞到咁為乜呢?

打個比喻,公路上面有兩架車
開得好快,就嚟迎頭相撞
superman係呢個時候
衝出去企係中間,伸開雙手
輕易咁擋住兩車,避免相撞

但係,如果呢個人唔係superman
佢只係一個普通人
咁佢肯定會被夾成肉醬

唉,講咁耐都係希望華仔快啲好返
出返嚟繼續唱好歌拍好戲
[quote]
[quote][member]btw見新post就再重申一次我個人嘅見解

我睇咗咁耐post,得呢兩個可能最可信:

1.)比某一班數量大但分散嘅對象嘅政治暗號

如果係政治暗號咁呢個廣告本身就係象徵一個信息,當中嘅內容係無意義,唔知情嘅人根本唔會分析到啲咩

例子:越戰期間電台播聖誕歌作為盟軍嘅撤退信號

2.)警世作用

如果呢個廣告係某好心嘅知情人士想透露消息警告世人要注意有大事發生,咁呢個廣告嘅內容就有分析嘅價值,因為作者會擺好多暗示野係條廣告度。

例子:03年播嘅類似廣告,旁白係講反話,「世界和平」意思係世界唔和平,象徵美國攻打伊拉克,「普世歡騰」意思係普世瀨野,象徵沙士傳入香港,而「蘋果電影」一字,電影可以理解為煙幕唔需要理,但蘋果喺西方經典上成日都比喻為負面嘅嘢,例如聖經上嘅毒蛇蘋果。至於畫面上嘅煙花特登zoom佢爆嗰一刻,係「爆發」嘅意思,象徵沙士會喺香港甚至全球大爆發

而十五年後嘅今日,2018年臨尾幾日又再次播出呢一段類似廣告,同樣係煙花畫面,不過冇咗旁白變成劉華嘅真我的風采bgm

係咪同蝗國嘅豬瘟+炭疽病毒有關呢?

今日劉華宣布取消所有演唱會,係咪代表劉華佢信咗31號嗰晚會有「大事」發生而避嫌?

定係仲有啲咩意義係我地解構唔到呢?member]

如果
劉華照開係咪代表解決左?
根本發生咩事都可以link 去你個所謂理論
金庸嘅神雕俠侶入面有放煙花。廣告可能係悼念金庸。蘋果可能係借代報紙,講明報係金庸創辦
還看今晚播唔播
A for Apple
B for Boy
C for Cat
D for Dog
A係第一個英文字母,好勁㗎
話唔定係放風中美會談判成功,放定煙花賀牛3。
2003年警世嚟講佢係完全fail
代表真相越來越接近 有人唔想大家再查落去
因為香港人係蠢咖囉 當時太安於現狀
真係好想知會有咩大事爆發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞