蘋果廣告製作公司(8)

1001 回覆
81 Like 58 Dislike
我都唔知
我只係一個好平庸既大學生
好多野既背景我都唔太清楚
只係越追po越覺得成件事錯左方向

涉及到瘟疫咁大件事
萬一發生左
香港既樓市一定會大跌
你覺得通知要既係有錢佬本人多d
定佢既資產多d?

知道成件事既有錢佬咁多資產係香港
比著係我
老閪都賣曬所有資產換做錢先
唔會亂咁發放呢d「提醒」同「警告」

所以成件事 我寧願相信係唔同事件夾夾埋埋既巧合
或者係某d人想透過白色恐怖製造出黎既gimmick
都可信過各式各樣既陰謀論
好老實講 香港咁多港豬
有勢力既人想搞風搞雨根本就wfc
牌照打 舞照跳 點解要咁跳脫咁搞場大龍鳳
我寧願係虛驚一聲
唔係抹殺所有可能性
我都講過我覺得背後唔係技術問題咁簡單
只係諗得複雜左

我抹殺上面既可能性係因為
我代入成件事去睇
根本咁多個po既推測都唔撚合邏輯
或者只係我無足夠既智力去了解成件事
可能可以純粹係TVB欠周生人情
還埋唔奇
如果呢個廣告係2003年農曆新年期間播,又緊接住蘋果電影個廣告,仲會唔會覺得詭異?

除左某勢力操控到電視台去播廣告,最有可能就係電視台本身決定要播呢個廣告。點解電視台要播呢個old school 廣告?只有合約條款問題/audit方面最有可能。

所以得出以下假設:

1. 呢個廣告原計劃2003年農曆新年前後播,又同蘋果電影廣告同期播放,所以廣告只用煙花作喜慶祝賀,只顯示公司名,無需再留其他聯絡資料。

2.由於沙士或其他原因,廣告做好後又考慮到煙花太歡樂唔適合播放,所以抽起左呢個廣告,直到蘋果停止營運,電視台一直未收到蘋果指示要播出,結果一直未播。(正如蘭花劫都抽起十年,播出來畫質,風格都格格不入)

3.十幾年後,可能電視台要清數或蘋果財務原因,雙方協議決定播埋佢,互不拖欠。

如假設正確,成件事只牽涉到電視台同蘋果。除非雙方自己爆料,否則第三者難以得知合約/協議內容,其他傳媒一直無料爆就係最好既證明。
好老實講
呢件事分分鐘仲少人留意過
上年/上幾年唔知邊個巴打9up中左高倍率波膽個個post
個陣成個連登都係講緊佢
個陣好似100毛都無出po

會唔會係代入左成件事
係陰謀論既影響下對所有野都變到好敏感?
雖然唔清楚個廣告想表達啲咩,但都希望除夕晚人人平安,順利踏入2019
睇完你咁講個心定左好多,大家可能真係諗太多了某啲位
要令半個中央台CCTVB妥協
再加蘋果100毛等所有左中右傳媒配合滅聲
仲要話搞到劉華決定腰斬演唱會

有咩人或者組織有咁嘅影響力? 我最多淨係諗到一個
然後搞咁多嘢就係為咗播個電視廣告?

講完都嚇一跳

呢張圖完美演譯咗佢嘅新聞價值
同社會對佢嘅關注程度
呢度神探共識係TVB正常唔可能容許呢種廣告出街
今次係有人令到TVB破例屈服

所以所謂幕後有心人無可能隱藏身分
東張西望成日上連登搵料
無可能提都唔提呢單野
屌個post好撚恐怖,無啦啦個個變曬鬼,
一係就post女女圖,j圖想轉移大家視線,
又叫人唔好再查落去,有d又話要親身出尼傾,
睇依幾個回覆係重複左幾次
屌你唔想傾就死返出去啦畜牲
做埋曬啲掩人耳目既野對你有咩好處
有班傻仔真係連洗係spend定launder 都唔知
所謂洗黑錢你都要將一部分洗左落去tvb既廣告錢入番自己袋,先至達到洗黑錢既目的,而唔係就咁spend 左就算
波台假膠不嬲都係見一個block一個
冇錯 咩Post都係同一班 煩過閪
不如整個Show Block User List
例如 第一個廚師川崎
波台 = 五毛集中地 Agger
同意 如果1月開始冇再播呢個廣告 tvb襯年尾清埋條數可能性都高
有人有興趣可以查下everfound international limited
係灣仔office地址既業主,不過已經係1998年買落
似係普通業主租客關係,不過查下話唔定有驚喜
但之前係咪有巴打話tvb每年都會清數?
因為冇討論價值囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞