蘋果廣告製作公司(8)

1001 回覆
81 Like 58 Dislike
見前面有人話可能係同黎近新年有關,想整個預早慶祝既廣告姐,但唔知點解唔係留返係新年廣告套餐先播,如果係果陣播感覺就會自然得多(放煙花,喜慶feel既bgm前奏完全係新年指定pattern,根本唔會有人懷疑/在意最多覺得佢玩復古博出位)

定其實個真相就係 呢間野因為排唔到新年套餐個廣告位,所以寧願博聖誕呢期賣左個宣傳先呢?可能本身件事係咁,佢原定聖誕後農曆新年左右就會正式開張「蘋果廣告製作公司」咁諗住去問大台有冇檔期俾佢係新年套餐宣傳下,連片demo都整好左俾左大台,但大台後來先覆新年冇期擺佢呢啲得幾秒既片,於是就問佢改聖誕左右得唔得

利申完全唔知兩期廣告價錢差異係度9up only 見有人講起新年個點先諗到,唔合理既話請無視+負皮我算了
其實,tbb本身都有好多sample
我相信煙花係其中一條sample嚟
你可以買tbb啲sample甚至叫tbb幫你製作
農曆新年好多廣告都係咁
如果佢煙花個像素好啲同埋唔係直出一個無左嘅公司名
你話佢播錯我會信嘅
我都同意既
但你地覺得tbb係知情唔講得
定大勢力連tbb都唔講?
定兩個情況對件事冇乜大分別?
有公司名就九成係有人俾錢落嘅廣告
而且仲係特別要求tbb幫佢整到咁hea
因為如果冇要求,tbb唔會用
啲咁old school嘅製作手法
我覺得落得個咁奇怪嘅廣告
tbb肯俾佢出得街
就一定知道係邊個落廣告
但個廣告想表達啲乜就未必知
最好笑係你講呢類嘢
有人會話你刻意淡化討論氣氛
等大家降低戒心
有打手入嚟 代表有人唔想神探查
即係離真相越來越近
其實我有諗過係唔係我問題
因為我講咗好多對某位名人嘅假設
若果呢位名人唔滿意
可能真係會搵人要我收聲
我都覺得自己太玩命
之後都係小心留言
呢個廣告出到街,一係就個客戶肯比好多錢多到cctvb都難以拒絕,一係就受到某方面的壓力,而我個人相信係後者,而cctvb都未必知個廣告係做up鳩,只係收到order要播
去製造一個咁令人不安既廣告
引起連登咁多網民去關注去調查
然後再叫所有傳媒減聲
會唔會成件事on9左d?
點解唔低調地通知佢想通知既人?

要令所有傳媒可以減到聲
當中一定涉及到好多人
如果背後係好嚴重既事
知情既人咁多
要透過唔同途徑去揭穿成件事有幾難?

另外好多人強調無傳媒敢報導
頭先我再check
根本上好多傳媒都有講呢件事
大至hk01 小至邊樣蚊型既fb page
會唔會只係連登呢邊過份憂慮左
根本就唔係主流網民既諗法?
個班傳媒根本跟唔上?
甚至連登以外既網民根本對呢件事wfc?
同埋如果唔係收到order要播,解釋唔到個播放隨意性(一時10秒版一時5秒一時2秒),而個order係cctvb方 要全面配合命令
向好既方面諗
呢段訊息既受眾就係普通市民
提醒大家
而幕後好心人費事比人秋後算帳而隱藏身份
提醒乜先
同埋調番轉諗 對家明知出呢個咁奇怪廣告會引起大眾討論 都要播出 係何解? 如果佢要發放訊息比特工/情怖人員 呢個唔係下下策咩? 咁仲會打草驚蛇節外生枝啦
上面講過link返落03年蘋果電影既推論
背後既人落到個咁隱晦既廣告
點解唔直接d 將煙花改成豬肉
等d人容易d聯想到係支那既豬瘟?
何況佢咁既廣告係連登引起左咁多人關注mon post
你覺得佢會隱藏到身份?

何況香港一個咁細既地方
如果知道將會有大事發生
要做既野應該係撒資香港
而唔係咁樣落呢個廣告
通知剩低呢班無價值既低下階層

何況香港得個幾百萬人
當中仲有大部分係蝗蝻賤種
背後既人憑咩要曬咁多時間去提醒香港人先
咁其他地區 其他國家發生大事之前
咁點解又無人咁樣出廣告提醒人地?

之前追po見人有人話外國有個預言家預言未來香港5月會有大地震
咁其他地區既地震點解佢唔公開埋?淨係要預言香港呢個咁細既地方?
假如佢既預測真係咁準既話
點解無國家招攬佢黎幫手預測地震?
知唔知一次地震要損失幾多億?
你咁理性講我個心冇咁驚 多謝你
但以你角度你點分析個廣告既出現?
同問
你咁講法咩即係咩可能性都抹殺哂姐
聖誕貴新年Like 3 成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞