蘋果廣告製作公司(8)

1001 回覆
81 Like 58 Dislike
你向壞方向諗
我播魚樂無窮你都可以不安㗎啦
人哋係講緊符合通訊管理局嘅條例
唔係質素高低同品味之分
之前tvb咪有幫政府個政改方案賣廣告,之後仲雙重標準否認唔算政治廣告添,根本就龍門任佢擺
個人會唔會勁到可以要全香港聽佢支笛
照你咁講tbb可能都係被order要出廣告
但唔知實際會發生咩事?
見大家討論得咁開心 我又想發表下睇法

首先係疑點1, 到底今次播這段廣告目的係咩?
我認為一段廣告目的主要有3類
1. 以宣傳為目的
2. 以傳播某些訊息(好似政府宣傳片)
3. 太有錢無聊落
首先可以排除第三種可能,因為假設真係太有錢而無聊落廣告,但又解釋不到點解廣告以[蘋果廣告製作公司]出街,即使我有錢都會打自己個名落去,所以3可能性不太大
其次第1個可能都低,因為佢不符合作為一個廣告應有既資訊,就係聯絡方法
除非係大品牌,正常廣告都會有顯示地址/電話之類,但點解廣告只顯示公司名呢?
有人提出會否係宣傳效果,引起公眾注意,但廣告出街已經三日,應該係時間趁仲新鮮而站出來,除非大公司,否則其他公司又會否有足夠資金去冒風險,賣一個意義不明廣告而為製造效果?
有人提及過係以前倉底貨再播,但不合理在於無聯絡方法,根本宣傳不到任何事,我亦相信無線簽約會有保護機制防止此類事情發生
所以只能推論係第2個目的,即係傳播某些訊息

咁到底訊息係咩?疑點有三個
背景點解要挑選煙花?(可能個人喜好,但可以選海洋,城市,各類…但偏要選煙花?)
蘋果廣告製作公司係咪真係名?
背景音樂挑選劉德華既又有冇版權問題?
再來係時間點,點解要係12月底播出?

我相信最快方法係去TVB查詢

另外我個人認為先不要將03年既拉係一齊討論,雖然兩者共通點多,但並無重要證據證明兩者有關係,因為拉埋一齊講好易有盲點

希望大家繼續查落去

利申 人不在港 想知下文 大家加油
上面好似有巴打講咗
唔可能拖咁多年,合約有期限
過期就作廢賠償
當年冇賠錢,亦唔會拖到咁多年
當年落廣告間公司,一旦結業
就一定會搵人入稟錢債法庭
追無綫未完全履行合約內容
政府落當係API 係灰色空間
唔好講民主派 你有冇見過新民黨落到廣告?
首先通常依啲合約都係有有效期,而且唔會突然間嗱出黎講,會每年check一次,而且tvb係可以選擇賠錢甚至毀約,損失金額一定會少過黃金時段連續播依個廣告
有冇人屋企仲有keep錄影帶同錄影帶
如果當年好似而家播到咁行
有可能會錄到?
(最起碼有確定2003年有類似廣告嘅實證)
就當政治廣告唔落得,但唔會合理化到點解tvb會幫蘋果落廣告,正常黃金時段好多公司爭住落,一定會有篩選,從個廣告內容同間公司嘅知名度我唔覺得tvb會簡佢
Sorry

因為我無追曬7個post 我自膠
請追左post先 謝謝你
係囉 仲要簡公司咩都search唔到 又奇撚怪怪咁 個廣告又唔係一般廣告 仲要節節廣告都播幾秒
之前咪講過好多次 唔係條片有啲乜過唔到
而係tbb有權去選擇岩唔岩佢地播

就好似啲大型商場 唔係你有錢比佢就會租比你
佢會睇岩唔岩佢style 質素好唔好 會唔會影響佢地先租

等同tbb都會睇 如果你質素太差 唔岩佢地style 太奇怪 佢都有權唔出 因為會影響佢地個brand
戇鳩仔 連討論野 都要跟規矩 拋書包 入到你咪得咯 中二病真係中二病
所以咪就係講緊間公司幕後揸旗嘅人囉
打個比喻:李嘉誠退咗休
都一樣可以去登記一間蚊型公司
然後買TBB啲廣告位
間公司規模,同公司負責人聲望地位無關
Exactly終於有人明
而呢個廣告既style我從來冇見過
好似人地po ig story咁..
之前好多巴絲都話見到港島有
呢度之前已經討論過
“天空有光” 呢類嘢
唔好挑戰大家底線
但而家事實個廣告真係出咗街
咁你可以點去解釋呢?
我覺得係有勢力人士override tbb
但你好似只係一味話唔可能發生
我係好幾個post都講過好幾次嫁啦其實
一定係落廣告嘅果個人 好有人面 or 背景 又或者係親屬
如果唔係 就算話咩要還airtime tbb情願幫你hea出好質素啲嘅類似廣告 都唔會禁樣直出
可能要將整段廣告分成一格格screencap先分清楚
同意,呢個人勢力一定勁過tbb大老細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞