蘋果廣告製作公司(8)

1001 回覆
81 Like 58 Dislike
太舊,tvb點會俾人落,唔怕做壞先例咩
會QC,而且唔係阿豬阿狗都落得,見唔見到民主派係tvb有廣告?
如果會講 一定係「成件事好吊詭 最吊詭嘅係呢......」
佢講緊符唔符合電視通用業務守則
個守則係通訊事務管理局負責審批
https://www.coms-auth.hk/mobile/tc/policies_regulations/cop_guidelines/broadcasting/television/index.html
1.撇除所有陰毛論,唔好講入面有咩意思或者比邊個睇。純粹當睇廣告咁睇,點解會有個咁「簡潔」嘅廣告?落廣告嗰個目的究竟想廣告啲咩?

2.如果純粹真係關audit嘢事,其實傳媒大可直接話經查證,其實唔關咩事純粹係以前嘅contract、以前嘅貨被遺忘咗姐(好似之前套蘭花劫咁,都解釋下係以前倉底貨啦blahblah)。同埋以香港媒體咁鍾意上網炒稿手法/東張吳_美親身驗證,連登咁hit嘅話題,係咪係咁易都要影打下電話話查詢下/親身去到該註冊地址咁解解畫先?(亦可能呢幾日假期又星期六日,未做嘢姐)

3.當啲媒體好專業,佢地唔想報一啲未經證實嘅新聞又怕引起不必要嘅恐慌。經過咁多日啦,又確實係」仍有好多奇怪位嘅時候,係咪應該主動代公眾向相關機構查下,消除大眾疑慮都好啊? (btw,認真問有冇相關行業巴絲可以發夢講下)

呢幾日靜觀其變,有冇人認同(頭盔)

利:認真覺得好奇怪。(頭盔先)好少打咁長呢啲所謂分析文,整合能力有限 唔想扮代表;亦唔想喺目前有限clues情況下,幻想太多咩生化啊病毒陰謀等,只會令隔離post啲唔信嘅人,覺得大家爭住做偵探好可笑 。亦唔想隨住佢越播越少(可能)而最後不了了之件事。
條片歡樂放煙花完全合家歡
最多只可以話太old school
但呢個point又會上返去美源髮彩
你有無睇過嗰廣告?合家歡?好毛管動喎。而且個樣真係稱得上係廣告咩,除左一個搵唔到嘅公司名之外咩資訊都無。其實大家都知道個廣告質素有問題,tvb唔會比佢上,就無謂死撐依點啦
同埋佢完全係人地出街用電話zoom 近煙花咁既攝影quality 大台廣告正常唔會出到街? 大學project 拍片都set 機
Oic 偷換概念
陰謀撚
你有冇睇清楚,個業務守則
入面有廣告標準
只要唔違反呢個標準,TBB就可以接
至於播唔播出街,係視乎TBB自己決定
「品味
7. 廣告的表達手法應莊重及有品味,避免展示令人不安的材料, 例如過分持續重覆的內容,以及暗示情況緊急的字眼和字句。同時,
電視廣告守則 - 第 3 章
應盡全力使廣告與加插廣告的節目在內容和格調上保持一致。」

製作簡單但無政治成份無暴力色情粗口
你話點解會過唔到?

你話不安恐怖 人哋淨係影住煙花同播劉華姐
你要解讀到恐怖咁哈囉喂應該真係唔出得
你哋唔係一直以為
個守則係TBB內部審批廣告呀嘛
唔知發生咩事同下令封口會唔會有啲矛盾
所以有番過tvb嘅巴打咪話正常tvb唔會比依種質素嘅廣告出街咯,唔關個廣告標準事
過到TVB內部審查同Comm Authority唔同
咁咪即係暗示緊有好勁嘅人
要個廣告出到街囉
有無人可以講下個package around 幾錢
唔清楚,但總之正常情況依個廣告一定唔會出現
政治嘢唔落得㗎
呢個廣告既無裸露,亦無血腥暴力
清楚表達公司名稱,完全就係“範本”式
嘅無範廣告嚟
當然,觀感上係好old school
同埋,用咗有版權音樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞