LIHKG 箍牙集中討論區 13

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
你醫生有無話用磨牙plan咬合會差幾多
想喺下次剝牙前問下我牙醫

我驚收得唔夠入添
我想長啲都冇
細佬冇剝牙 佢塊面冇咩點瘦
我唔記得啊
淨係記得佢話咬合唔會係完美

你醫生有冇提出過磨牙 plan?
如果情況許可既話都唔建議剝埋另一邊....
你未剝都仲黎得切改變主意
你箍左幾耐?
一年5個月
開始覺得塊面瘦左大約箍左10個月 跟住越黎越明顯
有啊 本身我個plan係淨磨唔剝牙 每一隻都磨少少偷位
但後尾覆診佢話我牙肉薄 剝牙會好d (雖然我唔知兩者有咩關係)
我諗佢比我磨牙嘅機會都好微...

你有無咀嚼多d野黎防止牙套面 啲人話有用但都唔知堅定流
本身仲後悔揀左唔剝淨磨牙
驚收得唔夠入 嘴都係突
但我好瘦 得40kg倒 聽完好似好彩冇剝
唔係臉應該會凹到骷髏骨咁
不要再説了

有無瘦絲剝完牙係箍得靚架
係未剩係隱適美先會有牙套臉
我就係剝一隻 好驚箍完唔balance
話說我大牙最入面條鐵太長係會突出黎,但今日發現冇突出,係我咬斷咗 定啲牙郁令佢縮入去?
但正常條線只會愈嚟愈長wo
今日大牙條鐵線甩左出嚟 有冇可能自己整返好
快D去整
唔係呢段時間=白箍
你係damon嘅話可以試下自己開蓋放返條線入去既
頭先屋企人真係幫我放返條鐵線入個窿到
我damon上次甩橡筋都係自己扣返上去
最後影相email 問醫生係咪正確
箍緊/箍完牙嘅巴絲打係唔係都剝哂智慧齒?
仲有一隻未剝但唔痛 諗緊剝唔剝埋
唔一定
通常橫生或者頂住前面d牙先有需要剝
都有牙醫會叫人剝曬先箍 費事箍完比智慧齒頂亂d牙
利申箍緊 一隻都冇剝
其實箍完臉凹唔係100%關箍牙事 好多牙醫都有澄清過
有啲係因為箍緊時成日食軟爛野少用咀嚼肌退化左 拆箍後大吃大喝又變返一條好漢
同埋年紀大塊臉骨膠原流失都會影響
特別香港係有經濟能力箍牙果堆幾乎廿頭至廿中 箍到都廿中以上
已經唔係妹妹仔有咁多骨膠原了

我自己case冇得揀一定要剝牙(8隻) 剝完依家明顯太陽穴凹左
臉型由包包臉→回復幼稚園時期鵝蛋臉

絲打唔係我嚇你 但無論爬連登po + ptt牙醫版 + 身邊朋友都話磨牙後果隻牙齒好明顯會敏感左 會後悔
果四隻野好貴!!
準備箍牙
牙醫都話我副牙生得好亂
要剝4隻仲要箍2-2.5年
今日剝左隻大牙 因為爛左 牙腳斷斷地 杜完都廢左武功
要開刀智齒咁剝 痛到pk
之後仲有3隻要剝
又要等唔知幾耐再分開2次剝
想知剝普通牙會唔會冇咁痛
有冇箍完/箍緊既巴絲解答下我
有無既打試過cool 完牙唔見左左個牙套
整返個要幾錢?
我果陣剥係唔痛
會幫你麻醉
我都剥左 4隻
最後太多位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞