LIHKG 箍牙集中討論區 13

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
成日都想直接訓 但每次都唔敢
我箍完半年
有無巴打睇過康齒堂?想搵個介紹人平幾千 tg:ArMing
有個人係咁話自己可以做介紹人
爬下樓就見到啦
呢到係唔係有位Aidanc巴打
我有個朋友話佢同你一樣情況
想同你傾下
佢除左最簡單case之外真係唔平
仲要係咪都叫你用隱適美
但係有d case真係唔可以用
真係要諗清楚
今日係康齒堂度上咗invisalign箍,比想像中更酸痛 點捱年幾 又無剝智慧齒就開始箍唔知會點

同埋係咪一日帶足22個鐘就可以7日換下一副,硬係覺得7日換好似好快咁
琴晚開始左箍牙生活
今朝訓醒比琴晚上箍果陣d牙更酸

大家係箍左幾耐到先食返正常既食物?

同埋因為我要拉返隻凹左既牙出黎
大牙位滴左兩滴膠水,令我唔好咬合曬排牙
我係咪更加唔洗諗住食返正常食物
我恢復用左一個禮拜
下個星期又要覆診了
一星期啦你預
但其實我上箍之後d牙都係得以前7成力
而家完全咬唔到牛扒
我想問如果放鬆,個前牙唔係合埋,同埋當前牙合埋,大牙就合唔到,呢種情況算唔算下顎後縮或者小哨?箍牙會唔會有改善?
真心想知
牙醫可以自己整郁D牙?
覆完診 好撚痛之後 再望返隻牙唔同左位
我都試過
冇諗過佢可以咁做
本身有兩隻牙重疊卡住咗
好大力咁蚊凹咗後面個隻牙出黎
我落箍第一晚隻牙已經明顯入左
我果隻牙打斜生
佢好大力幫我拉近左 方便上粒粒
我排牙算整齊,係其中一隻門牙生斜咗,考慮緊隱適美。
因為自己嘅問題唔嚴重,平平地康X堂係唔係真係咁伏 ?問過價錢連學生優惠$28000
有無人過來人可以分享點樣伏法或者有無其他介紹呀,感激
任何手術都有風險
睇清楚手術同意書上寫嘅風險/併發症先好簽
同埋呢個病人手術後5日先因爲頸動脈撕裂而中風
未必關個手術事
用橡筋勾上面同下面簡直係酷刑黎
依家講野好辛苦又唔可以成日張開口
一張開口條頸就好撚唔舒服
對我呢D用開口呼吸既人又要去適應用鼻呼吸搞到好似呼吸唔到咁
你橡筋好大力?
我牙較痛左幾日之後就冇咩感覺
而家食野都照戴
狼橡筋
不過我都係今日先勾橡筋
總知我依家一開口就好累,跟住個頭同條頸就會好唔舒服
係就係就黎夢見家鄉(應該一兩個月內可以除箍)
但冇諗過呢個係我箍牙人生中最撚痛苦既process
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞