LIHKG 箍牙集中討論區 13

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
拉骨釘橡筋好酸
成日唔小心咬到下排牙,痛到標眼水
你地點清潔
早晚各一次?
用唔用水牙線
定牙線就足夠?
一陣就要上門牙骨釘啦, 好緊張
雖然話唔會痛, 但唔知點解真係好緊張
有無人係要自己上橡筋
你地係叫屋企人幫定係自己上
今日牙醫叫我自己上橡筋 每日換2 3次
仲要由上顎大牙後面兜翻去下顎大牙前面
難上到痴線
習慣咗就連鏡都唔洗照
門牙骨釘係咪則係人中骨釘?
翻到屋企用拔眉毛個d細鉗試左半個幾鐘先整好
係米有d特別工具上橡筋?
戴多幾次慣咗就得㗎喇
當你日日都要做時,一個禮拜就會熟能生巧
想問趙創波好唔好?佢幾有心機同我解釋唔同plan嘅效果,但好似其他人又話佢好忙,無心機對病人。
同埋如果係佢度箍,要自己出去剝牙洗牙?
請問有冇人係做緊梁苑莊醫生介紹人
可以留tg ?
絲打,你箍邊種同埋so far 覺得箍得如何
今日洗完牙
問下牙醫點解我下面前面4隻牙d牙罅愈黎愈闊 (以前冇牙罅)
其中一條牙罅闊到用牙線係可以完全冇阻力
佢話牙齒本身就會移位 再加上我下顎闊 所以更多空間郁
如果繼續嚴重落去同自己好介意就可以箍牙
傳統就4萬 隱形就5萬

重點黎啦
其實我排牙一直都好齊 識我都話我排牙好靚
所以今日聽到要箍真係難以置信
但我本身下顎長過上顎 但冇倒及牙 所以側面睇既話真係幾樣衰
如果真係箍既話 變化會唔會大到改變到個面形?
因為我唔想俾幾萬蚊淨係為佐下面四隻d牙痴得埋d
大家其實會唔會keep住日日用牙線架
啲粒粒又要用引線穿條牙線入去
上排大牙又難睇到個位
最近上咗箍 醫生又叫用牙線 但我用極都啪唔到入隻牙到 有冇邊隻牙線棒介紹
我都係倒及骨
得一隻門牙有倒及,其他正常
箍咗先半年好難答你
側面仲係樣衰緊
正面因為無咗四隻牙,依家V臉咗
日日用
reach蠟牙線
頭尾摺埋,扭埋佢成一條打孖粗硬牙線
然後單手拎住牙線,另一隻拉大個隻牙果邊個嘴,照住白大光燈對上大牙到,然後跟手摔佢穿過條鋼線
一穿過後用另一隻手手扯返佢出嚟,分返開咪可以正常咁用
牙線棒點穿過個箍
用有蠟牙線先啦,熟能生巧
頭尾摺埋硬D穿入去易好多嫁
D牙埋緊窿時D牙縫大嘅時候,你仲要用埋大牙縫刷嚟處理
嘩 要剝4隻咁多
我想知係為佐隻門牙先要剝4隻
定係為佐下顎先要剝?
正路為隻牙既話應該唔洗剝 我諗
我有爆牙,唔夠位
我牙醫叫我用牙縫刷去刷乾淨
我用開極幼個種,可以入到去
但牙醫叫我唔好用牙縫刷整
箍咗傳統半年 上排落咗兩粒骨釘 剝四隻牙
想知嗰4個牙洞幾時先埋哂
依家仲有左右各3-4mm位未埋 但下排牙好似已經冇點郁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞