LIHKG 箍牙集中討論區 13

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
細個貪平箍牙,箍左3年拆箍發現啲牙向入,返去同醫生講都冇用,佢話重新箍又要收錢。

之後都算過得去就由佢,近呢一兩年生智慧齒,啲牙愈來愈入,搞到好肉酸。

而家去搵醫生翻箍,本身牙醫介紹左個專科俾我,淨係consult都3500,而家成個療程要10萬。

奉勸各位唔好貪平,一定要搵啲口啤好既醫生,唔好慳。

你拆箍之後有無帶固定器?
帶左一段好短既時間咋
因為智慧齒生,好快已經帶唔到
有人肯接手第2次都已經好好
好多醫生唔肯接
所以箍前真係要諗清楚
唔係就晒時間又晒錢
你拆箍嗰陣醫生應該有同你講固定器要戴幾耐,唔戴就好快走位,而家係因為唔戴而走位其實唔關個醫生事喎
不過好彩有醫生肯幫你箍第二次,未必個個可以箍第二次,同埋醫生都未必肯接手
本身拆果陣啲牙已經向入,同佢講話當重新箍收錢

本身箍完都唔岩位,同埋咬合問題佢冇處理過
佢話果度冇得整,原來係呃人,呢個係之後既醫生講
連咬合都唔理就拆箍 咁真係好衰,佢應該有責任要箍到好
上完attachment之後去咗外國一排半年都未覆診,會唔會有大問題(而家去到第13個箍)
有智慧齒戴唔到嘅咩
睇上一個 post 見到有幾個巴絲打都有提到某d牙無啦啦痛,我側門牙同犬齒哩2日無啦啦好似敏感牙齒咁,一飲凍嘢或用水long口就勁痺(本身冇敏感牙齒),哩2日天氣凍我有時吸淡空氣果個位都痺
下星期先覆診,好L驚係蛀牙
其實你要post幾多次先心息?
停一停 諗一諗
一上左箍就返唔到轉頭,到時後悔都冇用
你有冇 consult過其他醫生?
係囉,調較咬合係基本嘢黎
真係勁 hea
我牙醫話如果突然對冷熱敏感就要翻去俾佢睇
普通酸痛就正常
當初係朋友介紹,之後上網GOOGLE發現個醫生係網上惡評如流,奉勸真係要小心揀醫生,唔係既話之後俾既錢更多。

照x光 有兩隻智慧齒打橫生
有無人都係咁
唔剝個話 到佢生出黎會唔會推亂d牙
未見醫生
有d牙醫唔用骨釘架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞