LIHKG 箍牙集中討論區 13

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
有冇巴絲試過中途轉牙醫
家陣箍個個箍左年半,次次都要等個幾兩個鐘先睇得,浪撚費曬d時間
冇啦 大家成日提既橡筋我冇拉過
但我本身啲牙係對稱齊既 係門牙哨出黎
大埔有冇好牙醫推薦? 有啲嘴突,想做傳統
屌那星 晏就上藍色橡膠圈
岩岩刷牙數 少左個
要唔要番去補番
求解答
我洗同上橡膠同時做 洗完就上
我幾個月仲未見過橡筋 最多用彈弓推開兩隻牙
應該要?
始終啲橡筋圈用黎做spacer for遲啲放戒指圈
正常
我果陣上完頭幾日只有少少酸 完全唔痛 乜都食到 係撞到d牙會酸同痺
頭2次覆診都係冇乜感覺,但見到D牙係有郁到同已齊左好多
哩個應該係damon 既好處
不過再過多幾次 佢換粗少少既線就開始有感覺喇
成棚牙冇哂力 一咬埋就怨痛 只食到林嘢
不過隔多幾日又回復正常
我都係,只用 power chain同彈簧推開隻牙
上次覆診時問過醫生 佢話遲下先落橡筋
你覆診時問下醫生呀
我見哩度中途轉牙醫既巴絲大部分都係因為牙醫過左身(同一牙醫)

巴打除左等得耐,佢箍得好唔好?進度如何?
如果一切正正常常就忍埋去啦
好多牙醫都唔接2手case,就算接都收費唔平
如果你唔 concern 錢既問題都 okay既
我唔覺得佢箍特別好嘅但係都冇乜特別差
因為我都唔知道點為之好點為之差
對比我阿妹箍個間專科佢算唔太專業 因為首先我覺得守時已經係好重要 另外係佢唔太會講進度 比較少同我有communication 然而我每個更專科好似會比較多講進度同埋解釋多啲

其實都埋門最尾一年 有諗過忍埋佢 因為我已經箍左兩年了 但真係好驚最後佢會爛尾拖我症

錢都唔係大concern,反而我真係好後悔當初冇搵過真係再貴啲好少少嘅專科

再次喺度提醒各位巴絲,有能力嘅真係去專科箍
thanks
箍牙首先都預計要剝/磨牙,呢啲做咗就無得番轉頭,另外啲牙本身唔齊疊住生,箍齊之後難免會有黑三角,其實叫你諗清楚先係保障你亦都保障牙醫,講清楚箍完牙都可能會有咩問題,到時就唔好怪係牙醫唔好
Ok唔該你
Btw 塞左少少野已經痛到仆街
感謝回復
我想問關於黑三角呢個問題 其實應該箍定唔箍好
因為專科同我講箍左的確易清洗d牙冇咁易惡化萎縮 但就一定會冇咁好睇見到d窿仔 但唔箍我d牙又好逼 繼續磨損d平面

所以如果為左健康 係咪都係箍比較好
預2個月
箍牙有無得保留爆咗嘅虎牙
好鍾意佢地 想留返
但又想解決嘴突問題
你想保留翻隻爆牙?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞