LIHKG 箍牙集中討論區 13

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
宜家箍緊透明,但我好懶又成日唔見牙套 有冇巴絲都係咁?
菲x果間呢?
有想野問,都幾急
本身我係mock左4隻牙箍,普通鋼箍,牙突所以箍入去。
而家個stage係箍埋左個4個洞,但係因為後面隻牙借力拉加埋用左鋼套,所以除左之後有幾條喇。
我問醫生之後點搞個幾條喇,佢話會d牙自己郁返埋,佢叫我等多幾個星期睇下點。等左幾個星期再睇既時候佢話d喇未埋哂要再等。我就擔心前埋排牙本身係用後面鋼套拉入去,而家冇左排牙咪會彈返出去,而家得前面落左power chain,所以我就問佢點解唔係最入面上釘成排拉向後。
佢就話因爲個咬口定左,下面排牙一邊郁返埋左冇咩位再郁,所以只可以後面d牙郁返向前。我就擔心咁排牙咪會一直彈返出去
而而本身mock左牙個個接合位唔係垂直拍返埋,佢又話冇得搞,但我睇到你地會原來係可以一路磨一路拉返埋 就令我覺得佢好似唔係咁好。
而家已經去到最後階段,好旁徨,所以想問下咁多位有冇咩可以分享下
Too long but please read
停左收箍牙病人好耐啦
特別case 先收
要收費的
Consult咗紅磡劉X宇
佢話我啲牙太細隻做唔到invisalign
同埋唔洗剝牙
但其實唔剝牙箍完出黎係咪對面形嘴突呢啲問題冇乜改善?純粹啲牙齊咗?
佢話我係上唇啲骨比較多箍完都淨係可以收翻少少個嘴入去
同埋話其實上唇嗰個位凹的話會顯老
Btw個牙醫好溫柔好細心
就算政府都要你嚴重到影響進食/呼吸先會幫你整
因為儀容問題整係唔會理你
上左釘一個星期
平時冇乜野
係餐餐食飯都好似比刀割咁
用左邊咬就比釘刮口,用右邊咬就係咁比自己牙咬到(唔知點解會咁)
想問下巴打們係幾耐先開始緩和呢個情況
而家日日食飯都好似係到受罪咁
包剝牙 骨釘?
專科呢個價正常
我箍緊專科 4萬8唔包其他野
剝牙都包?
但佢肯唔肯同你做
剝牙 骨釘 洗牙
我有同樣問題,但唔開刀了
專科齋箍都幾萬啦,做手術過十萬唔係好正常咩
咁拔智慧牙呢?
無架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞