LIHKG 箍牙集中討論區 13

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
個個post都有人問邊個牙醫好
其實大家可以去下面個list慢慢揀
牙齒矯正科專科醫生名單
https://www.dchk.org.hk/docs/SA_Orthodontics.pdf
開始箍牙之後大概一個月覆診一次
所以揀個近屋企嘅會比較方便
如果排牙唔係好亂/budget有限
搵普通科牙醫都得
普通科牙醫名單
https://www.dchk.org.hk/docs/List_of_Registered_Dentists_Local.pdf
打電話問下可唔可以見多次醫生囉
有冇見多一兩個專科攞意見?
留名

又要用橡根
留名

有冇人試過箍緊invisalign中途轉返傳統鋼箍?有冇呢類例子?

因為我衰⋯好懶帶牙套,又成年冇返過去覆診,都係一定帶最後既箍
聽日上箍 有咩要事先同醫生講定
箍牙前冇好仔細揾資料
想問下有冇人係剝牙剝單數嫁 因為醫生淨係幫我剝左一隻 好驚箍完之後唔balance 同埋係咪正常上箍前醫生都會出電腦示意圖講返大概箍完係點嫁 我果間話箍傳統唔會出圖
你本身有牙罅,箍牙會收返
有d case係如果夾硬剝牙收入去
上下排之間會唔岩比例
到時排牙反而會勁核突
今晚快D去食放題食餐勁
上完箍頭1個星期好辛苦
之後就算食野唔痛,但都好撚煩
想問下做完consult幾耐之後會上箍?
主要睇醫生booking
我個陣照完x光後一星期上
唔該晒你
想箍傳統 康齒堂掂唔掂
建議睇多幾間拎意見先做決定
呢間好多打手
有冇人係去醫院箍牙?
係咪特別貴?
棚牙好亂,想搵專科手勢好
箍牙牙醫突然過左身,知唔知有邊個牙醫會接進行中嘅case
我當時都有問醫生呢個問題
因為見其他人上下都剝牙
但我只剝上面比d位去拉返2隻虎牙,下面唔剝
醫生都係咁解釋
每個人既牙齒位置都唔同
都唔可以相提並論既
下次睇醫生時問個清楚咁你知道左個原因都放心d
唔該曬你
啱啱追曬post 發現上一個post有好多都好似對鄧幹耀麻麻 覺得佢趕
本身聽日就上箍 搞到但宜家想轉醫生
尋日打去問...E間傳統仲貴過隱適美...
佢箍傳統都係靠經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞