LIHKG 箍牙集中討論區 13

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
我都想知 排consult 都成個月
新加入呢個post
好後悔出左黎做野先諗住箍牙... 約左中環李x傑專科睇,有冇人睇過?
有嘴突同哨牙問題係咪可以靠骨釘解決?
其實香港地好多出左黎做野先箍 始終箍牙好貴學生又冇父幹負擔唔起好正常
我都快廿中了先開始箍
2間都排到1月25
我早幾日去係1月30 要返工
都唔明點解多人都咁
出名少少既都係咁 不過深水埗個間無得照xray 要出去照
但其實我就諗 consultation無得即場照xray 分析 都好9 up feel 又浪費時間再約
定係大家都係咁?第一次無得照 決定左之前先有得照?
有無人知將軍澳個間有無?
我上個月側門牙飲凍水勁痺
果幾日咁啱係最凍果幾日
誇張到mark大口有風吹入都痛 我勁驚係蛀牙
維持左4-5日左右,之後又冇事喇
到覆診問醫生 係咪有蛀牙 佢話冇
佢話我果隻牙有哩個情況係正常

不過每個 case都唔同 你覆診時問下醫生呀
但聽你講 隻牙變得好鬆 禁佢都勁痛就好似唔係好正常
Consult 多一兩個醫生啦
出黎做嘢先箍都唔遲呀
我嘴凸 哨牙 深咬 牙齒凌亂 就係落骨釘
你箍邊個醫生?
箍牙有無話要拔左唔得唔好既智慧齒先?

香港醫生建議我拔左先(佢報價3.5-4萬HKD)

愛康健就話智慧齒拔唔拔都唔影響箍牙,箍左先拔都得或者唔拔都得。(報3.2萬RMB,報價同傾報告都似係agent黎 流流地咁,未同過牙醫有交流過)

有無巴絲打講遇過咁既情況,而家唔知信邊個好。
想箍隱適美,有冇ching喺poly問過有冇
我問過專科牙醫 佢話拔唔拔智慧齒都冇所謂
早兩三個月牙縫已經細左好多 跟住牙醫講左句話realign 跟住呢排牙縫又闊左 好擔心箍耐左
倒及牙 值唔值得做正顎手術
依家出現埋tmj情況
見到有人話做完正顎手術好後悔 覺得風險都幾大
但如果我智慧齒係生得唔好 向前頂呢?
會唔會考慮搵多個香港醫生consult?始終討論區呢到無人知你真實情況係點,亦都比唔到專業意見你
睇左修復齒科話牙骹無得醫
佢就建議 長遠黎講做會好啲 依家帶咬合板只係唔想佢惡化 但都係會牙骹痛
我自己當然想做 對臉相 牙齒都有好處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞