LIHKG 箍牙集中討論區 13

1001 回覆
18 Like 2 Dislike

開頭一直冇事,無啦啦有次覆完診隔幾日某隻牙好酸痛
唔好話飲水,就連有風吹都痺痛,頭都痛埋果隻
持續左5,6日左右
果陣好驚係蛀牙,但之後又冇事唔痛喇
覆診時問醫生佢話係正常
你覆診時問下醫生呀,個個人情況都唔一樣
記錯左,睇返 schedule
應該係覆完診個幾2個星期先無啦啦痺痛
So far 依家果個位都冇再痛喇

我見有部分其他巴絲都有試過
想cool隱適美,求介紹
用牙縫刷整走卡係牙箍既野 再用牙線整牙縫個啲
睇人話會漲番 但始終年齡大骨膠原始終會流失

儲錢等拆箍打玻尿酸去太陽穴
食食下白色粒粒就黎鬆甩
有冇人試過?
而家診所仲要放假
有冇巴打箍過專科李焯傑tony lee, 啱啱整完牙模等下次見
本身有咀突加哨牙問題,想知其實點分個牙醫好唔好?好驚箍完雜果差
Aggar 感覺係醫生一個人carry哂成個場
1. 一開始要揀定架 一係揀傳統粒粒(鐵/白) 一係箍透明牙套 你一開波就揀Invisalign就ok
2. 35k up普遍都上4字
3. 你預住2年先 我見好多人要加箍咁 咁個療程會再變長啲
我估透明牙箍係指隱適美個種?
1. 通常只會用一種 又用傳統又用透明應該會好貴
但見過有醫生箍完透明最後用幾個月傳統fine tune 個個做法唔同
一般嚟講透明力水會比傳統細
用唔用得透明其實係醫生判斷 唔係你想用就用
2. 我自己聽過嘅range大概係35k到60k
唔明點解有人會比60k去普通科箍
3. 呢個真係case by case
d牙冇咁亂咪快d囉
但傳統需時會比透明短
我有少少牙骨凸同深咬 聽人講牙骨凸一般牙醫只會幫我箍返齊 但專科牙醫落骨釘可以處理埋牙骨凸問題 係咪應該去睇專科好啲
有冇同樣問題既巴絲
骨釘唔一定專科先有
有普通科都會落/有專科唔會落
不過落唔落應該睇牙醫判斷
同埋嚴重嘅牙骨凸要正顎手術先得
我笑時露牙齦 睇落有啲脹卜卜咁 嘴唇放鬆有少少合唔埋 但側面睇又冇猩猩咀 係上唇有啲向上
因為我知大部分普通科都唔會叫人落骨釘 所以想問下有冇醫生可以介紹下
做過research荃灣梁醫生好似幾好 但睇到樓上講箍左好耐都改善唔到凸咀問題 搞到唔知去唔去睇好
細個有啜手指習慣,搞到啲門牙勁突,一放鬆個嘴會好突,好核突。
剩係靠箍牙搞唔搞得掂
我早排都係咁,肥返d就正常返
想整invisalign 有冇question list 係要問咗先?
睇左牙醫,佢話我唔係好哨牙,只係兩隻門牙牙腳有d向外翻所以望落哨,但我屋企人係咁話我哨牙好嚴重,咁應唔應該箍牙好? 問左都要4萬蚊箍透明
有無人會箍箍下敏感牙齒?
本身以前無呢個問題既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞