LIHKG 箍牙集中討論區 13

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
唉 初初比個fd介紹話箍得幾好 依家都唔知可以點
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20181026/58838454

佢唔係冇啦啦走左3個月,佢應該係比人停牌緊,唔可以幫你搞住
仲有一單,又係唐逸謙

拔智慧齒後下顎持續麻痺 牙醫專業失當罪成停牌3個月
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180228/57886885
大獲
我又係唐逸謙果間野都箍
雖然係另一個男醫生
想問吓剝完牙要點同幾耐先可以刷牙? 剝之前太緊張唔記得咗姑娘啲提示
咬綿花咬半個鐘到9個字就止到血
有需要可以食定止痛藥
我係剝完嗰晚冇刷
之後就正常刷翻
thz
青衣胡醫生有朋友箍緊嗎?
其實普遍要箍幾耐
我係政府醫院箍
around 1個月覆一次診
箍左4年都未箍完
我下邊剝左2隻牙,依家箍左2個幾月都齊哂咁濟
但2個窿仲勁大,冇收過咁濟
依家有d 後悔剝2隻
本身有2個方案,一係就剝1隻再磨牙,一係就剝2隻
最後我揀左後者,因唔想磨咁多隻牙
但依家係驚收得太入,會面凹,同個下巴會更顯後縮
因本人個下巴本身已比較後縮

箍緊既巴絲打
想問你地係有冇同類經歷?
唔好吐口水,唔好用飲管飲嘢同唔好 long口啊
補充:
本身下邊d 牙係亂到pk,前前後後又疊住咁
依家下面6隻牙都齊左好多(剝左小臼齒)
未開始郁d大牙
我都係剝左2隻箍左2個月
嗰2個牙窿都係冇乜細過
不過牙醫本身都講左想排齊d牙先
遲d先會開始收窿
我反而係箍左2個幾月d牙都仲未齊曬
我上排落左骨釘 但進展唔大 一樣勁亂
醫生話需時耐d
下排牙都係好凌亂 未落骨釘 不過都郁得好快
佢話一般下排牙比上排牙係郁得快d
早知下排只剝一隻啦

你下排郁得多唔多呀?
普通科想做正顎手術
可以去邊度排期?
另外有冇人試過普通科轉專科
其中一邊犬齒好明顯郁左
而家同隔離隻門牙條gap有成2mm
其他門牙之間都開始有gap
但我本身下排係好整齊咁倒及
所以其實望落好似愈嚟愈亂
不過上排有隻爆牙一個月就去翻啱位
快得有d意外
叫專科寫信去ppdh /公立醫院排期
你係已經箍緊?
冇咩牙醫鐘意執人手尾
已經箍咗半年
唔洗 $38000傳統 白色粒+$4000
有冇巴絲箍過/箍緊胡x琳? 感覺如何?
九龍區有無好推薦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞