(新手)七歲嗰年我被學生叫去睇醫生 2

1001 回覆
202 Like 9 Dislike
Cayden 的家不算大,但東西都放得很整齊,給人一種簡潔的感覺,我們買了很多食物帶上去,聽Cayden 說他父母今晚不在,所以我們可以玩很夜。

出於初次到訪朋友家中的好奇心,一進門我便東張西望,彷彿甚麼也能引起我的興趣,一時數著這裡有多少間房,一時又被牆上的家庭照吸引了目光…

「唔使望喇。」Cayden 放下食物說。

「吓?」一秒後我才反應過來。

「我叫你唔使望喇,我家姐今晚唔喺度。」

「唔係呀…」

我唔係望你家姐喺唔喺度呀!!

Cayden 無視我,繼續說:「佢今晚同男朋友出街,節哀順變啦你。」說罷更拍拍我的肩。

「點解要節哀順變?」張祈昕一臉天真地問,隨即又想通了甚麼般以全屋也聽見的聲音喊道:「哦!!!你鍾意Miss Yip !!!」

「唔係呀…」我很想解釋,又不知該說甚麼。

「使咩怕醜,大家都支持你。」這時樂仔也加把口。

「Woo !!!」張祈昕歡呼起來。

我偷偷望向星澄,她似乎在狀況之外,表情有點茫然。

我覺得我必須說點甚麼。

你地搞錯晒,我冇鍾意Miss Yip ,曾經我以為自己有,但原來冇。

怎料站在張祈昕面前,喉嚨開始湧現一種乾澀的感覺,封鎖了我的聲音。

「…我冇。」除了這兩個字,其他我都說不了。

「不如我偷偷地帶你睇吓佢間房,等你冇咁掛住佢好冇?」Cayden 壞笑著說,剛才我那些生硬的否認似乎把這件事愈描愈黑。

星澄只是跟著他們一起笑,沒有說甚麼。

一場笑鬧過後,我們打開了一堆零食的包裝,邊吃邊玩著boardgame,張祈昕在不知輸了多少局後,一臉沒趣地說:「唔玩喇,玩親都係我輸。」

「咁你想玩咩?」樂仔問。

「我地玩啲好玩啲嘅野。」說罷她隨手拿起了一個空的玻璃樽:「我地玩true or dare ,但淨係可以揀true 。」

「挑,咁咪即係問答遊戲。」

「係一定要講真話嘅問答遊戲。」未等我們答應,她便逕自把玻璃樽轉起來,快速轉動了一會後,樽口在Cayden 面前停下。

「我問你,你有冇鍾意嘅人?」張祈昕爽快地問。

「冇。」Cayden 直接了當地說。

「咁你又拒絕我?」

「呢個好似係第二個問題喇喎,有機會轉中我再答你。」說罷Cayden 轉了桌子上的玻璃樽,樽口剛剛停在我面前,Cayden 壞笑了一下。

「你鍾意我家姐啲咩?」

我沒好氣地說:「都話我冇咯。」

「唔得,一定要講真話。」Cayden 說完樂仔和張祈昕也一同起哄,迫我重新回答。

為了讓他們閉嘴,我敷衍地說:「…鍾意佢同我講加油。」

「Woo !!加油!加油!」張祈昕取笑我說。

我只想快點過了這一輪,便趕快轉了玻璃樽,這次轉中了樂仔。

「…你最憎邊個老師?」 我隨意問,卻惹來張祈昕的不滿:「咩問題嚟架?都唔好玩嘅!」

「我覺得條問題好正喎,好似你地咁呀?成腦都係拍拖同愛情。」樂仔說出了我的心聲,然後回答:「我最憎Miss 關,因為佢太似衣夫人。」

聽罷張祈昕和Cayden 都一臉沒趣,只有星澄在大笑。

遊戲繼續進行,我們都各自被轉中了好幾次,唯獨星澄一次也沒有被轉中過,張祈昕也在抱怨:「搞錯呀,你一次都冇中過。」

「哈哈,可能我太好彩。」話畢,玻璃樽竟然落在她面前,張祈昕立刻興奮大叫:「Yes !等我諗吓問乜先!」

「唔…你鍾意啲咩類型嘅男仔?」我沒猜錯,出自張祈昕口中的一定是那方面的問題,不過……這勾起了我的興趣,我不禁豎起耳朵,等待她的回答。

她思考了一會便說:「我鍾意啲開朗同搞笑嘅男仔。」

「Woo !」張祈昕又無故歡呼起來。

「竟然,仲以為你鍾意啲斯文乖仔添。」樂仔說。

「唔係呀,我鍾意人識搞笑。」

聽了之後,我內心升起一陣複雜的情感,是有點失落,又夾雜著一些自卑和無力感…我多麼想讓她知道,我也可以很開朗,也很喜歡引人發笑。
係truth or dare
主角呀
好想睇主角同星澄一齊
星澄肯定以為行唔係鍾意佢 同咗cayden一齊
劇情開始胃痛
想知星澄問點解咩
自膠
玩得多就知通常講鍾意咩咩咩類型嘅都唔會同講出黎果類型人拍拖
問返佢地點解會咁
「呢啲就叫緣份」
愈睇就覺得個發展會sad end 唉屌好似自己就會不其然向壞個邊諗
下篇揭曉
唉屌好sad
點解你之後都冇早返陪我餵魚嘅
點答佢好
仲有冇同當事人聯絡
好事黎嘅
btw
我是來催文唔是來吹水的
當事人有冇上lihkg
樓主唔算難認喎
今晚
有我仲會打上嚟咩
收到消息佢mon緊
推上去先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞