(新手)七歲嗰年我被學生叫去睇醫生 2

1001 回覆
202 Like 9 Dislike
今晚仲有無文?
突然冇左星澄好唔慣
太攰,瞓咗
今晚又出返嚟
hello
早晨
正正幾時同星澄解釋所有野
解釋乜野先
輕輕一推~
親人會唔會就咁走咗 嗰種恐懼真係

應下Tinny 啦
佢都驚㗎
外婆的病情一直反反覆覆,本來說好留院幾天,一拖便拖了差不多兩個星期還未出院,我堅持每天下課後也跑到醫院探望她。

大概因為外婆的事,近來對所有東西都提不起勁,臉色看起來總是一片灰黑,就連樂仔他們也察覺到不妥:「你呢排塊面做咩黑成咁?」

「佢塊面不嬲都黑架啦…」Cayden 開玩笑說。

平常的話我一定會想點甚麼來回應,但這一刻我沒有那樣的心情。

這時樂仔好像撞邪般忽然推著Cayden 向前走:「快啲行,唔好望…」

「做咩啫你?」Cayden 沒有理會他,把頭轉向後。

我隨他的視線望去,星澄在我們不遠處走過。

「哦…咁又點?」Cayden 一臉輕鬆地說。

「驚勾起你啲不愉快回憶呀。」

「你太睇少我喇…你覺得我仲介意緊件事?」

「明嘅…畢竟你畀女飛…喺我面前唔使死撐…」樂仔拍了他的肩。

「死開啦…最重要係我有講到出口,所以我唔會後悔。你地唔信嘅話,我即刻走過去同佢講野畀你地睇。」說罷他追上了星澄的腳步:「你走喇?不如一齊吖?」

我離遠看見星澄的樣子有點為難,但Cayden 說了幾句甚麼後,她便笑了笑,然後和他一起走了。

我有點羨慕Cayden 那份把心底話說出口,卻又不重視結果的勇氣。

「最重要係我有講到出口…」

Cayden 的說話一直在我耳邊迴響…

「點睇?」樂仔的聲音把我召回來。

「咩點睇?」

「佢都冇同Cayden 一齊,而家你地之間冇障礙啦?」

有,我地之間嘅障礙從來唔係Cayden …

「你幾時行動?」

「…我而家唔想理呢啲野。」

直到外婆康復之前,我想我不會有空去為這種事費神。

「唉…唔知你呀…」 他把我留在原地,逕自離開。
今日好眼瞓 瞓先
聽日要還
反而呢一兩篇我覺得ok
其實正正從來要煩惱嘅嘢都唔止愛情
婆婆有事 唔顧住溝女係好正常
希望正正喺經歷呢啲事嘅時候有成長
Lm
我同意
樂仔真係好兄弟,又肯陪正正唔肯講野,又叫佢追女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞