(新手)七歲嗰年我被學生叫去睇醫生 2

1001 回覆
202 Like 9 Dislike
Diu
被人踩到上心口仲係咁
死啦 我同正正愈嚟愈似
加油啊正正
正正
佢都唔想
明明唔好玩
校慶的準備工作進行得如火如荼,上星期我還在代歐奇希斯的半強迫之下把那件公仔衫穿上身,那頭套雖然又大又重,卻出奇地透氣,戴著它也能呼吸自如,視野也沒甚麼影響;至於下身只有身軀部分,把手腳穿進去便可,所以活動也算自如,只是站在鏡子前有一種說不出的奇怪感覺…或者較直接說就是很馬虎,分明是代歐奇希斯臨急臨忙做出來的。

放飯時,Cayden 在忙校慶的事,沒有跟我和樂仔混在一起。

「Cayden 呢幾日唔會同我地食架喇。」

「點解?」

「佢忙緊校慶啲野,我地自己落小食部買啦。」

感覺已經很久沒有跟樂仔兩個人到小食部解決了,自從中五以來。

靠在三樓走廊旁吃著撈麵時,他突然對我說:「喂,你估吓Cayden 得米未?」

「咩得米未呀?」

「咪扮野喎你,佢呢幾日同邊個一齊食飯你會唔知?」

「…我真係唔知。」

「佢忙校慶啲野,就緊係同校慶委員一齊食架啦。」他特意強調了校慶委員四個字。

我唔係唔知,我只係唔想知,唔想去接受。

從三樓望下去,Cayden 和星澄正好經過籃球場,手上捧著一些紙皮箱,樂仔看見他們便喊道:「葉晨曦!」

Cayden 往我們這邊望過來,跟樂仔隔空碰了一下拳。星澄也沿著Cayden 的視線看過來了,她友善地跟樂仔揮手打招呼,和我對上眼時,她的目光猶疑了一下,最後還是對我揮了手。

準備回應時,心裡忽然有把聲音告訴我,Cayden 就在她旁邊。意識到這個事實後,我的手像是綁了一千噸石頭那般,再也抬不起來。

「我去掉垃圾…」說罷我背轉身去。

我把發泡膠碗用力掉進垃圾箱,一股自我厭惡感油然而生,乾脆我也躲進去吧,反正連手也揮不了的垃圾就應該待在垃圾箱裡。

一直以為自己取得了進步,其實全都是假象,從一開始就沒有進步過,都不過在勉強自己,每次回話前也要想一大輪,再強行把口撬開…重覆了不知多少次,原來我已經累了。
「邊個激親你呀?」 Cayden 不知何時上了三樓,星澄不知去哪了。

我搖了頭,他卻搭著我的肩說:「講樣野你聽,就係我特登返上嚟同你地食野。」

「你地啲校慶委員唔使一齊食飯增進感情咩?」樂仔語帶雙關地說。

他以一副專家口吻回答:「呢啲野唔使日日做…要扮唔在意、扮唔重視,咁先吊癮架嘛…呢啲叫若即若離,你識條鐵咩。」

「我真係識條鐵,咁你會唔會同星澄表白?」樂仔天真地問。

「喺我有十足把握之前,我都唔會表白。」

我維持一張撲克臉,一邊喝著紙包芒果汁,一邊聽著他們的對話。

「…又或者相反,係佢同我表白先呢?」Cayden一臉自信地說。

「咁有自信?」

「呢啲野係feel 得出。」

「呢啲野我地啲凡人都係唔明架喇。」樂仔滿不在乎地說。

「話時話,芒果汁真係咁好飲咩?星澄話畀我聽佢好鍾意飲小食部啲芒果汁。」Cayden 以疑惑的眼神看著我說。

我像做了甚麼虧心事般立刻把手上的紙包飲品放下來:「…ok 啦。」

他吸了一口插在紙包飲品上的飲管,隨即面容扭曲地說:「嘩咁難飲都有嘅?」

「你地啲口味都幾奇怪…不過算啦,我聽日開始每日送一盒畀佢,你地話好唔好?」

「好——」樂仔敷衍地回應。

「喂阿行,不如今日放學去二刷。」Cayden 改變了話題,我當然知道他在說甚麼。

「哦。」

「睇刀劍唔預我?我又去!」樂仔一聽見便嚷著要加入。

難得Cayden 今天不用開會,於是相隔了兩個星期,我再次踏進同一間戲院,看同一套戲。
出咗
molamola
星澄都做到好出,係人都知佢喜歡正行,男的忽冷忽熱,做女的唔通要自己表白咩,那邊箱又有一個咁陽光咁開朗的追緊星澄,唉⋯正行你雖然説話唔得,但應該唔會影響你的感覺吧,激氣呀
開心你今日出咗3篇,你拍少陣拖,假期你不如出多幾篇,我晚晚都等你出文好眼訓呀!加油
想要開心結局啊
我哋係埋一齊你咪唔洗同我寫紀念冊囉
有女仔咁同我表過白
其實比女仔表白都係一件幾sweet既事
竟然係三篇 bonus當聖誕禮物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞