(新手)七歲嗰年我被學生叫去睇醫生 2

1001 回覆
202 Like 9 Dislike
垃圾
live左留名 睇到好撚嬲
未完架
個故會唔會滲下樓主而定既情況
*而家
睇到結局就知
希望一路以嚟樓主都係撚緊我地
而家係同現實代表星澄嗰個女仔幸福快樂咁一齊緊
幾點有文
而家
時近黃昏,開放日也差不多結束了,訪客已經走了一大半,只剩下師生在進行善後工作,歐sir 批准我把公仔裝脫下,換回正常的校服。

手機顯示Cayden 傳來了三則訊息。

喂你去咗邊?成日唔見你嘅?15:56
我搞掂晒啲野喇,而家同星澄一齊四圍行 17:13
我諗住陣間同佢表白 17:20

這是不久前傳來的,他們正在校園某個角落把臂同遊吧。

加油。

我按下了發送鍵,然後把電話收好,如果歐sir 沒有其他事情要我幫忙的話,就直接回家吧。

「冇你嘅事喇……你返得屋企架喇……」

「哦。」

準備踏出校門時,樂仔衝過來截住我:「搵咗你好耐呀!你唔係就咁就走呀?」

「都冇野做,唔走做乜?」

「Cayden 冇同你講佢要同星澄表白咩?」他喘著氣說。

我心裡一沉,卻裝作輕鬆地回答:「有呀。」

「咁你仲走?」

「…點解唔走得?」

「你唔去阻止佢?」

「…點解我要阻止佢?」我把視線投到一旁去。

「你真係當我盲架?盲嘅都睇得出你鍾意星澄啦!」

「…你亂講咩呀?」

「屌,同你講落去都嘥鳩氣,佢地而家喺禮堂,你去就去,唔去就罷撚就。」樂仔很少會這樣粗俗,除非他感到極度氣憤。

我雙腳依然站在原地。

「你仲企喺度做乜野呀?我陪你上去嘞?」

「…唔去。」

「上去同人講聲你鍾意佢有幾難呀?」

對把內心封閉了十七年的我來說,這比登天更難,況且其實我比Cayden 更先一步向她表白過,只是她聽明白與否又是另一回事。

「你而家唔上去嘅話,以後唔好搵我。」說罷樂仔頭也不回地踏出了校門。

我在原地站了兩秒,也離開了學校。

上巴士前一秒,正想拿出八達通卡,卻在褲袋裡翻出了另一件東西。

曾幾何時,我拿著它發誓要當一個全新的自己,回想起來,自問有好好努力過,可是在障礙衝破之前,我已經累了。

耳邊傳來一把聲音,是從前的自己正在恥笑現在的自己。

收聲,我有努力過你知咩?

我唔知,我淨係知你而家成件廢物咁。

你鬧得啱,我都唔知自己點解變成咁。

咁你想唔想變成咁?

唔想嘅話,我又可以點?

如果你心底裡仍然殘留少少勇氣嘅話,你就即刻返轉頭。

……

「喂,你係咪上車架?」車長煩躁地吆喝道。

我連道歉也來不及,便一支箭地跑回學校,衝到了禮堂,搜尋著那兩個熟悉的身影…
等陣出多少少
出埋佢啦
要時間打
咁我訓架啦 以為你會打定
今日出咗街,打唔切
樂仔呢d真兄弟
禮堂裡人不多,我一眼便發現他們在某個角落正在收拾活動餘下的物資。

我偷偷躲在後台裡,從遠處觀察著他們,Cayden 一副欲言又止的模樣,不久把手上的工作都停下來。

然後,他一臉認真地望著星澄,嘴裡開始訴說著甚麼。

我依舊躲在暗角處,要來的始終要來,就算我現在衝出去制止又有何用?

星澄背對著我,我看不見她的表情,但只要想像一下就知道她臉上洋溢著幸福的笑容,然後給出肯定的答案…

我沒勇氣再看下去了…內心仿如被刀子割滿一地,碎成一片片…

這晚,我在床上翻了很久也沒有睡著,耳機裡不斷循環播放同一首歌。
又腦補咁多
真係小小
幻覺嚟嫁姐 嚇我唔到既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞