(新手)七歲嗰年我被學生叫去睇醫生 2

1001 回覆
202 Like 9 Dislike
一定係瘋狂睇AV啦
又話星澄今日會出返黎
唔夠架 心結依然未解開
可能 我都想打快啲
呢幾日太凍
前晚咪出咗
鹹濕正正
朝早八點由頭追到就快一點
呢個係我見過最多人話垃圾又最少負評嘅post
我小學嗰陣有個大一年同屋苑嘅學姐又係永遠唔出聲,我當時覺得好得意,我專登問佢野都係搖頭,問佢長問題就用氣音講野。最好笑係有次見佢同屋企人有講有笑我以為自己有幻覺,佢一見到我就即刻靜返。

題外,細個醫生話我有少少自閉症,結果屋企人就成日要我叫落車,大聲答人,唔好搖頭要講出來
雖然社交能力幾好但係到今日都仲有好多小問題
講野好快 只會聽有興趣嘅話題 無聲自言自語 說話組織冇條理 強迫症 唔望人講野
仲有細個好鐘意睇車轆
最慘係中學畢業後有女朋友,要專心聽佢講野又要答返複雜回應真係好辛苦,佢又唔明我問題喺邊(EXed)
現充去死
Lived
點解呀
細個屋企人冇迫過我講野,唔知應該慶幸定係點
Agger
多謝
唔好打咁多丁呀正正
冇打好多 真係太凍
冷手打個熱飛機
正正每打1次飛機就要喺當日出多篇故
戒丁
推下先
隨著期終試正式開始,我把心機都投到溫習和考試上,為了兌現與外婆的承諾。

除了照顧外婆,其餘時間我都幾乎埋頭在書本裡,可能心知答應外婆的另一件事根本沒法做到,唯有在考大學這件事上盡我最大的努力。

出了成績表後,我的名次果然進步了不少,外婆知道後康復進度也變得非常樂觀,加上每天都堅持做復健運動,覆診時醫生也說她狀況好了不少。

然後,很快便踏入了升中六的暑假。經過那次後,我陪伴外婆的時間比以前更多,她出院後也定期回醫院參加那些義工活動,和其他院友交流,有好幾次我被她半強迫地拉去做打雜,久而久之,我也認得部分院友了。

結果整個暑假,除了溫習和到醫院做義工,實在想不到其他回憶…要說的話還是有的,例如暑假剛開始時和樂仔去了踩單車、八月中某一日和他還有Cayden去看了魔劣劇場版…

啊,還有一件事。

某一晚無聊登入Facebook 時,星澄突然傳了一個表情符號給我。

:)21:32

我猶豫了一會,便在鍵盤按下「?」,然後發送。

過了十多分鐘,又收到她的訊息。

你有冇野比我呀? 21:50

我有咩畀你? 21:51

你估吓 : ) 21:51

我稍微轉動了腦筋,很快便想到了——那個餐廳game 好像推出了夏季特別版裝飾,她在指這個吧。

我登入遊戲,送了一份特別版夏季風地磚給她。

啱啱畀咗你喇 21:55

電腦顯示她很快已經讀了我的訊息,並正在輸入中…

數十秒後,那個代表輸入中的符號驀然消失,我盯著電腦熒幕很久,卻沒有收到她的回覆,最後更顯示她已下線了。

這成為了我和她在暑假裡的唯一一次交流。

九月一日,我回到平凡的學校,打算平凡地渡過我最後一年的中學生涯。

可是,第一天已經事與願違——踏進課室時,上課鐘聲早已響過,全班三十多雙眼睛見證我遲到的一刻。

「冇位喇,坐嗰度啦。」雷sir遙指角落位置說。

我立刻精神為之一振,因為我本身就喜歡坐角落位置,但是每年開學也搶不到;還有就是——

星澄竟然就坐在角落前方。

我掩飾臉上的喜悅,緩緩走到角落坐下來,心裡盼望雷sir千萬不要再換位。
已出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞