(新手)七歲嗰年我被學生叫去睇醫生 2

1001 回覆
202 Like 9 Dislike
冇必要啦
True
我係踢一踢郁一郁
呢度大把人chur緊你呀 做野啦
我話佢有男朋友你信唔信
我錯 等你完左個故先再人生相談
嗚嗚嗚
可唔可以當我冇睇過你冇講過
啱啱返屋企 等陣貼
比啲信心自己同星澄講啦,雖然有可能會柒左,但係總好過自己成日諗咁多

利申:經歷緊同正行差唔多既野
文呀文呀文呀
快啲出文
「我喺度搭車。」走到巴士站時我對她說。

她望了望巴士站牌,說:「你喺度搭車架咩?」

「係呀。」

只係之前我特登行遠多一個站先搭。

「…咁我去補習喇。」

「嗯。」說罷我轉身背向她。

回到家裡,我把那本畫簿鎖了在櫃桶的深處,反正以後也不會拿出來了。

第二天我若無其事地上學,只是一整天都沒有和星澄說話。

午息時,Cayden 從書包拿出了一份包裝很精緻的禮物,樂仔看到立刻問道:「嘩咁靚嘅?送畀人架?」

「係呀。」

「送畀邊個?」

「唔係送畀你就得啦。」

我木無表情地看著他們對話,也沒有意欲去加入。

「阿行你做咩死老豆咁款?」樂仔在我面前揮手。

「見你咁down 講啲開心嘢你聽,」他隨即壓低聲線道:「份禮物我送畀星澄嘅。」

「今日佢生日咩?」樂仔驚訝地說。

「唔係喎,唔係生日唔送得禮物架咩?」

「你做咩無啦啦送禮物畀佢?」

「遲啲再同你地解釋。」他神秘地賣關子,卻不知道臉上的笑容已經把他出賣了。

別人說當一個人低落到極點時,不會哭,也不會發洩,只會像失去了靈魂一樣,我想就是我現在的感覺。

放學後我經過魚池那邊,想起今天約了星澄在那裡等,但現在沒有意義了,應該說她會不會來也成問題,說不定她早就忘了。

趁還未碰到她和Cayden時 ,我趕快踏出校門,頭也不回地往巴士站走去。

這天過後,Cayden 對星澄的態度愈來愈明顯,班上的人都談論著他們,說他們很合襯,又有傳Cayden 每日都會買一份禮物送給她,我沒有向他求證過,感覺這些都不關我的事了。

樂仔和Cayden 還在以為我喜歡Miss Yip ,我也懶得去解釋,要誤會就隨他們誤會吧,Cayden 似乎真的看那professor 不順眼,一有時間便會教我怎樣取得Miss Yip 歡心,我都只是唯唯諾諾的附和著。

「你畀啲衝勁得唔得?」

「哦,好。」

「我真係好睇嗰條友唔順眼…最好快啲同我家姐分手…」

「哦。」

「你睇吓你啲態度,畀我係我家姐都唔理你…」

啱喇,唔好理我啦。

「溝女溝到你咁頹廢都係第一次見。」

咪就係。

「…你係咪介意我家姐大過你?都唔係大好多啫…六年…而家咩年代呀?呢啲唔係障礙啦。」

係,係障礙,由我七歲嗰年開始就注定係個障礙。

「唔使理人點睇嘅,最緊要你自己點睇。」

我點睇?佢都暗示過一段關係要咩都攤出嚟講先會長久,我冇信心做到呢樣嘢。

「你真係一句都唔應架喎。」

這時,星澄經過我的座位,我不小心和她對到了眼睛,於是趕快別過臉去。

「我行開一陣先。」不用問都知他去找星澄,我伏在桌子上裝睡,直到午息時間完結。
走埋一齊先發現原來唔可以對人敞開心扉咪仲hurt
由一篇開始mon post支持
今篇終於忍唔住留言想鬧爆主角
睇到好燥丫
唉阿正一拳鐘落Cayden, 搶番星澄番來!!
不要一世逃避,令自己後悔!!
正正加油呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞